Gælder et bryllup med en dødssyg brudgom?

Arvinger har svært ved at acceptere ægteskaber, når den ene part ved brylluppet ligger på det yderste.

"De var kun gift 12 dage, og han var ikke ved sine fulde fem de sidste fem måneder," skriver den fortvivlede læser, hvis far var dødeligt syg under brylluppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I januar fik min far at vide, at han ikke kunne helbredes for kræft. Derefter flyttede han hen til en kvinde i fødebyen, selv om han havde sagt både før og efter, han blev syg, at han ikke ville tilbage til sin fødeby og bo igen.

I marts fyldte min far 65 år, og i den forbindelse fik vi en indbydelse til fødselsdag - og bryllup. 12 dage efter brylluppet døde min far. Under sygdomsforløbet fik han en meget høj daglig dosis morfin.

Nu har jeg brugt timer på at søge på nettet efter regler og love omkring arv, som kan være relevant for denne sag, og jeg håber derfor, at du kan hjælpe mig, så min bror og jeg ved lidt mere om, hvor vi står.
Kan det passe, at min fars kone arver ham? Tilfalder det hele hende på trods af min fars tilstand - når han ville dø inden for begrænset tid og hans tilstand var påvirket af de mange piller? De var kun gift 12 dage, og han var ikke ved sine fulde fem de sidste fem måneder. Han kunne ikke engang huske, at hans søn havde fødselsdag den dag, da han blev gift med sin nye kone.

Vi synes ikke, det kan være rimeligt, at hun på denne måde kan træde ind i hans liv og blive gift med ham, mens han er dødeligt syg.

Med venlig hilsen J.

! Hvis jeg skal give et klart svar, bliver det ikke det, du håber på: I kan ikke gøre noget som helst.

For nylig kunne man på TV se nogle børn, der var i en tilsvarende situation. Deres far fik at vide, at han skulle dø af kræft. Han blev skilt, men få uger senere blev han gift igen – med ekshustruen - på hans dødsleje og efter hans børns mening under meget mystiske omstændigheder. Brylluppet betød, at eksfruen, der nu igen var hustru, arvede halvdelen af mandens betydelige formue, mens de seks børn måtte tage til takke med mindre, end de havde regnet med.

Børnene fortalte, hvordan ekskonen i deres øjne havde snydt sig til millionarven ved at gifte sig med deres far igen, da han var så syg, at han var ude af stand til at opfatte, hvad der foregik. De mener også, at hans underskrift på prøvelsesattesten er forfalsket, og det har en teknisk undersøgelse bekræftet.

Børnene fik dog ikke medhold ved retten.

Læs også: Bizar arvestrid efter bryllup på dødslejet

Fra retspraksis kan jeg i øvrigt fortælle: I en sag var manden uhelbredeligt syg af kræft, og han blev viet på Århus Kommunehospital 23. september og døde 25. september. Parret havde levet sammen i seks år.

Selv om manden ved vielsen var psykisk svækket på grund af sin sygdom, bestemte retten, at ægteskabet ikke var ugyldigt af den grund. Manden havde over for den tilkommende hustru samt en læge og en hospitalspræst givet udtryk for, at han ville giftes. Han var under vielsen vågen og klar over, at han var i færd med at blive gift, og manden havde, da han blev spurgt af præsten, om han ville ægte den tilkommende hustru, trykket eller holdt fast i hendes hånd. Mandens adfærd under vielsen blev anset for at udgøre en erklæring om at ville ægte den tilkommende hustru.

En anden sag angik en 80-årig kvinde med svære tegn på demens. Hun blev i maj borgerligt viet med 59-årig mand, som havde et barn med en af hendes døtre. Kvinden kom i september samme år under værgemål og blev frataget handleevnen. Retten i Roskilde fandt det godtgjort, at hun var i en tilstand, der udelukkede evnen til at handle fornuftsmæssigt, og ægteskabet blev omstødt.

Læs også: Ny kvinde ribbede min fars formue

I en sag besvimede brudgommen efter at have sagt ja, men inden parret var erklæret for rette ægtefolk. Han døde næste formiddag. Parret havde levet sammen i 14 år, og de havde begge vilje til at indgå ægteskab og forståelse for situationen. Civilretsdirektoratet godkendte derfor vielsen.

I en anden sag var en vielse ugyldig, idet brudgommen under vielsen var bevidstløs efter en arbejdsulykke. Han døde to dage senere. Parret havde levet sammen i ca. ét år og havde planlagt bryllup 11 dage senere. Civilretsdirektoratet kunne ikke godkende vielsen.

Jeg kan ikke med sikkerhed afgøre, om I har en mulighed for at gøre indsigelse mod ægteskabet, men ægteskabslovens § 27 giver mulighed for, at I da vil kunne få omgjort den fordel, som jeres fars ægtefælle har opnået. Et mere konkret svar kræver nærmere kendskab til jeres fars diagnose og omstændighederne ved indgåelsen af ægteskabet.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

Læs mere på www.forumadvokater.dk under Privat - Arv og dødsboer