Forældrekøb er blevet mindre attraktivt

Forudsætningerne for forældrekøb er anderledes i dag end for nogle år siden, og det skal man have for øje, hvis man vil købe en lejlighed til sit barn.

Forældrekøb skal være drevet af lysten til at hjælpe sit barn og ikke være tænkt som en investering. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Et forældrekøb skal være drevet af lysten til at hjælpe sit barn og ikke være tænkt som en investering. Det er det vigtigste råd, som to boligøkonomer her giver.

Der er ingen garanti for økonomisk gevinst ved forældrekøb, og samtidig har spillereglerne ændret sig, og det skal man huske at have med i sine overvejelser, siger direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

»Den skattereform, som træder i kraft 1. januar 2021, vil alt andet lige medføre et prisfald på ejerlejligheder i de store universitetsbyer på fem til ti procent,« siger han.

Den vurdering bakkes op af boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann. Hun forventer prisfald på ti procent på grund af den kommende boligbeskatning.

»Når det skattemæssigt bliver dyrere at bo i en ejerlejlighed, så vil det presse priserne ned,« siger hun.

Dog mener Lise Nytoft Bergmann, at priserne godt kan stige efter 2021 trods de nye boligskatter, hvis eksempelvis renten falder, og beskæftigelsen fortsætter med at stige.

Et andet forhold, som har ændret forudsætningerne ved forældrekøb, er prisudviklingen på ejerlejlighedsmarkedet i de store byer.

»Priserne er høje i øjeblikket, og på den baggrund bør man tænke sig godt om, for man kan sagtens finansiere købet, så det er et lille beløb, man skal have op ad lommen hver måned. Men man glemmer måske, at der er en stor risiko for værditab,« siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

»Man kan sige, at risikoen er større nu, end den har været de senere år«.

En tredje faktor, som kan ændre forholdene for forældrekøb i fremtiden, er ifølge Curt Liliegreen, en ny regering.

»Jeg vil ikke udelukke, at en anden regeringen kunne komme med et indgreb. Forældrekøb i den nuværende form er med til at stimulere boligpriserne i København og skabe boligmangel blandt dem, der ikke har så høj indkomst, eller forældre der kan hjælpe,« siger han.

Lise Nytoft Bergmann peger på et alternativ til forældrekøbet.

»Man kan jo hjælpe junior med eksempelvis en årlig skattefri gave, som kan bruges som huslejetilskud«.