På et møde torsdag morgen talte interne røster i Liberal Alliance pludselig om at forlade regeringen

Dagens overblik: Et betændt forhold mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – og Dansk Folkeparti og Kristian Jensen – får dramaet på Christiansborg til at spidse til. Der tales pludselig om valg. Og om et LA-exit fra regeringen. Hele dit politiske overblik her.

»Regeringens liv er altid på spil. Hver eneste dag,« sagde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, inden et møde i Statsministeriet torsdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en uhyre spændende dag i dansk politik.

Det kan være i dag, det kommer til at stå klart, hvornår der lander en finanslov, en skattereform og en aftale om markante stramninger af dansk udlændingepolitik – det bliver vi efter alt at dømme klogere på senere.

Vi giver dig overblikket over slutspillet på Christiansborg i den politiske morgenpost, så læs med her.

I går aftes var regeringstoppen samlet i Statsministeriet for at drøfte de endnu uafsluttede forhandlinger. Dansk Folkepartis ledelse var også forbi. Dagen igennem havde DF-delegationer desuden været flittige gæster i både Finans- og Statsministeriet.

Hos finansminister Kristian Jensen (V) blev der forhandlet finanslov og skat – hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var udlændingestramningerne på bordet.

Dansk Folkeparti står fortsat fast på, at finansloven skal landes først, og så kan man koncentrere sig om skat og udlændingepolitik efterfølgende.

Ligeså stålsat viste Liberal Alliance sig pludselig at være. Partiets chefforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, gjorde det midt på dagen klart, at finanslov og skat hænger uløseligt sammen, ligesom han konkluderede, at forhandlingerne er gået i »hårdknude«.

Og det er netop i forholdet mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at en mærkbar del af problemets rod skal findes, skriver flere af landets medier i dag. Tilliden mellem de to partier kan ligge på et meget lille sted, lyder det.

Skattelettelser er altafgørende for Liberal Alliance, mens Dansk Folkeparti bestemt ikke er varme fortalere for den prioritering.

Weekendavisen skriver, at da Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl satte sig sammen onsdag aften i Statsministeriet til Løkkes bebudede »tilskæringsmøde«, var det uden et egentligt mandat fra en samlet regering.

Regeringen havde få timer forinden siddet til et langstrakt møde i Koordinationsudvalget uden at nå frem til en konklusion. Liberal Alliances ledelse ville ikke give statsministeren mandat til at lande aftalen om næste års finanslov uden en skatteaftale.

»Mistilliden mellem toppen af Liberal Alliance og Dansk Folkepartis ledelse er så udtalt, at udenrigsminister Anders Samuelsen og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille ikke turde stole på, at Thulesen Dahl efterfølgende ville stå ved den skatteaftale, der i store træk også var indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti,« skriver Weekendavisen:

»I modsætning til resten af regeringstoppen talte de for at sætte hårdt mod hårdt for at teste, om Thulesen Dahl reelt turde udløse et sammenbrud og muligvis et folketingsvalg på et tidspunkt, hvor hans parti lige har haft et sløjt kommunalvalg og strides med jævnt dårlige meningsmålinger. Og hvor gevinsterne fra den højt profilerede alliance med Mette Frederiksen kun synes at falde i socialdemokratisk retning.«

Ifølge avisen var der allerede torsdag morgen på interne møder i Liberal Alliance røster, der talte for at forlade regeringen, hvis situationen ikke forandrede sig markant.

Valgrygterne begyndte da også at svirre på Christiansborg i løbet af dagen.

Da Liberal Alliances top ankom til mødet i Statsministeriet i går aftes, gjorde partiets leder, Anders Samuelsen, det igen klart, at det er afgørende, at aftalerne landes samtidig, skriver Berlingske.

Direkte adspurgt, om Liberal Alliance har sat regeringens fremtidige liv ind på, at alle forhandlingsforløb landes samtidig, lød svaret fra Samuelsen:

»Regeringens liv er altid på spil. Hver eneste dag, morgen, middag og aften, jul og nytår og påske og sommer, fordi det hele afhænger af, om vi kan komme igennem med vores politik på en tilfredsstillende måde.«

Også stemmer i LA-baglandet begynder at røre på sig. Børsen har ringet til et par kredsformænd, som hellere vil have et folketingsvalg end se regeringens bebudede skattelettelser blive forsinket eller helt udvandet.

»Vi kan ikke sidde i regering, hvis ikke vi får vor politik igennem. Der står i regeringsgrundlaget, at vi vil arbejde for lavere skat, og kan vi ikke opfylde vores eget regeringsgrundlag, så må vi tage det valg. Det er den yderste konsekvens,« siger formand for LA i Vestjyllands Storkreds Claus Rasmussen til avisen.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Magtkampen

Men der er også et andet anspændt forhold, der udfordrer de igangværende forhandlinger:

Forholdet mellem Dansk Folkeparti og landets finansminister.

Det er der også flere medier, der zoomer ind på i dag. Det er velkendt, at Kristian Jensen, der også er Venstres næstformand, tilhører den mere liberale del af Venstre, når det kommer til værdipolitik, og at han på mange punkter ligger meget langt fra regeringens parlamentariske grundlag.

Politiken skriver i en nyhedsanalyse på avisens forside, at Dansk Folkeparti nu for alvor er begyndt at tvivle på Kristian Jensen som et bud på en statsminister efter Lars Løkke Rasmussen.

»Under forhandlingerne føler regeringens støtteparti ikke, at det har mødt tilstrækkelig lydhørhed fra Kristian Jensen. Da Kristian Thulesen Dahl tidligere på ugen trykkede stop på forhandlingsknappen og krævede en opdeling af drøftelserne om skat, finanslov og udlændinge, skyldtes det ifølge centralt placerede kilder, at DF gerne så statsminister Løkke overtage den del af forhandlingerne,« skriver avisen.

Politiken noterer sig da også, at Thulesen Dahl selv entrerede Statsministeriet flere gange i går for at tale udlændingestramninger, mens han sendte sine løjtnanter over til Finansministeriet for at forhandle med Kristian Jensen.

»De seneste dages udvikling er blot endnu et kapitel i den årelange magtkamp mellem DF-ledelsen og den måske kommende formand for Venstre. En magtkamp, som præger samhørigheden i blå blok, rækker langt ind i fremtiden og i dag får kilder i DF-ledelsen til at kalde det usandsynligt, at de vil pege på Jensen som deres statsministerkandidat, den dag Løkke ikke længere er landets statsminister,« lyder det i avisen.

Læs hele den historie her.

Strammermappen

Mangler du desuden et overblik over, hvad det egentlig er for nogle udlændingestramninger Dansk Folkeparti har med til forhandlingsbordet? Og hvad regeringen siger til dem?

Berlingske har samlet dem her.

Kristian Thulesen Dahl ville i første omgang nægte flygtninge at arbejde i Danmark, men siden er han blødt en smule op. I går gjorde han det klart, at de gerne må arbejde – så længe det ikke bliver en hindring for at sende dem hjem på sigt.

Da DF-formanden mødte op i Statsministeriet, havde han sin udlændingeordfører, Martin Henriksen, med. Og Henriksen var beredt med en helt særlig mappe, som en af Ekstra Bladets politiske journalister fangede et billede af:

Tre analyser

Landets kommentatorer er enige om at fokusere på netop det anstrengte forhold mellem henholdsvis Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og Dansk Folkeparti og Kristian Jensen.

Vi har samlet et udpluk til dig her:

1. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Sat på spidsen er omkostningen ved et forlis for stor. For det vil nådesløst demonstrere, at blå lejr hverken har vilje eller evner til at producere resultater i fællesskab. I yderste konsekvens vil et sammenbrud kunne betyde et farvel til Liberal Alliance i regeringen eller udløse et folketingsvalg, hvor vælgerne næppe vil stå i kø for at belønne blå partier, der ikke er i stand til at lukke aftaler,« skriver Thomas Larsen i Berlingske.

Han skriver samtidig, at DF gerne havde set, at Løkke var kommet på banen tidligere i forløbet.

»Omvendt spores en tydelig lettelse over, at regeringschefen nu har overtaget forhandlingerne om udlændingepolitikken. Tilbage står en ramponeret Kristian Jensen i Finansministeriet. Han må indse, at det ikke lykkedes at skabe afsættet for at lande aftalerne. Hans position har ganske vist også været vanskelig, eftersom han har haft den utaknemmelige opgave med at skulle bygge bro mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti,« lyder Thomas Larsens analyse:

»At han ikke er lykkedes med sin mission, har slået nye skår af hans i forvejen anstrengte forhold til Kristian Thulesen Dahl og DF-toppen. For Venstres kronprins er det et alvorligt tilbageslag, for hvis han en dag skal være statsministerkandidat og samlingspunkt for det borgerlige Danmark, bliver han nødt til at få styrket sin relation til Thulesen Dahl.«

2. Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

»Selvfølgelig er det en mulighed, at regeringen kan imødekomme DF tilstrækkeligt til, at den kan lande både finansloven, skattereformen og udlændingestramningerne snart. Det er normalt en grundregel i dansk politik, at når alle har interesse i en aftale, så ender det ikke i sammenbrud. Indtil videre er det bare ikke lykkedes. Derfor er parterne begyndt at spekulere højlydt i det ultimative scenarium: Et valg,« skriver Marchen Neel Gjertsen i Jyllands-Posten.

Hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti frygter et valg, lyder Marchen Neel Gjertsens analyse:

»LA ved godt, at hvis både det og DF nægter at bøje sig, så risikerer partiet at skulle træde ud af regering og udløse et valg. Efter at have vendt og drejet scenariet er LA dog nået frem til, at man ikke frygter det. Valg på skattepolitik og opgøret med DF er i tråd med partiets DNA, lyder ræsonnementet. Man vil kunne forklare vælgerne, at regeringsdeltagelsen fik en chance, at man strakte sig langt. Men vælgerne vil også forstå, at nok er nok.«

3. Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»For Kristian Thulesen Dahl tjener magtdemonstrationen og afklapsningen af Kristian Jensen to formål: Det ene er cementering af, at en finansminister i en borgerlig regering lever på Dansk Folkepartis nåde. DF kan tillade sig at tage sig dyrt betalt, når noget afgørende er på spil,« skriver Helle Ib i Børsen:

»Det andet er, at DF får mulighed for at tale kommende stramninger på udlændingepolitikken op, når selve statsministeren har kastet sig ind i bestræbelserne på at gennemføre DFs krav om et paradigmeskifte på flygtningeområdet.«

Burka 2.0

Vi forlader dramatikken på Christiansborg og retter blikket mod dagens andre historier.

DR har genoplivet debatten om et burkaforbud, der tidligere har skabt dyb splittelse blandt de tre regeringspartier – og internt i Venstre.

Kompromiset blev et maskeringsforbud, så det i praksis bliver ulovligt at tildække ansigtet i det offentlige rum, herunder at bære de muslimske klædedragter burka og niqab.

Venstre er nu klar med sit bud på, hvad straffen skal være, hvis man bryder det forbud. Forslaget lyder på en bøde på 1.000 kroner og i værste fald fængselsstraf.

»Det vil være en straf på 1.000 kroner i førstegangstilfælde, og så vil den selvfølgelig blive trappet op og kan faktisk ende med tre måneders fængsel,« siger retsordfører Preben Bang Henriksen, der har en enig folketingsgruppe bag sin indstilling til regeringen, skriver DR.

Det er bestemt ikke et forslag, der huer Liberal Alliance. Partiet går imod Venstre og afviser over for DR, at burkaklædte skal kunne havne i fængsel, hvis de bryder maskeringsforbuddet.

Mere her og her.

Ulovligt for udlændinge at træne lilleput-hold

Videre til Politiken, der i dag skriver om bureaukratiske regler, der spænder ben for udlændinge, der vil arbejde frivilligt, mens de er i Danmark.

Udenlandske arbejdstagere bryder loven, hvis de arbejder gratis i danske foreninger – for eksempel som træner i børnenes fodboldklub, skriver avisen. Straffen er bøde og en karantæne på 15 år, hvor de ikke må søge om permanent opholdstilladelse i Danmark.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) under Udlændinge- og Integrationsministeriet godkender kun bijob, der har en »naturlig sammenhæng med udlændingens hovedbeskæftigelse«. Det vil altså sige, at man ikke som udgangspunkt kan være fodboldtræner, hvis man arbejder som eksempelvis IT-ingeniør.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gør det over for Politiken klart, at reglerne skal laves om.

Hele historien her.

To historier, der er gode at få med

1. Alternativet frikendte i går sig selv i en intern undersøgelse af flere kritisable forhold – herunder krænkelser – i partiet.

Jyllands-Posten har afdækket, hvordan en person først blevet fyret efter anklager om krænkelser, men siden ansat i et projekt, som hørte under Alternativet. Flere medarbejdere har desuden klaget over en forstyrrende »festkultur« i partiet.

Gruppeformand René Gade har stået bag undersøgelsen, som konkluderer, at »der har været en festkultur, som for nogen har været et problem«.

»Men den konkluderer også entydigt, at der ikke er en krænkelseskultur i Alternativets politiske sekretariat,« står der i konklusionen ifølge Ritzau.

Da statsministeren var på vej hjem fra de sene aftenforhandlinger, kom han i øvrigt med et indspark til undersøgelsens udformning:

2. Alle forældre bør have ret til at tage fri på barnets første sygedag uden at skulle diskutere med chefen. Sådan lyder et krav fra fagforbundet FOA i dagens Politiken forud for forhandlinger om de offentligt ansattes overenskomst.

I Danmark har man ifølge de fleste overenskomster mulighed for én til to dages fravær med fuld løn på grund af barns sygdom, men man har ikke nødvendigvis ret til dem. Det bør alle offentligt ansatte have, mener fagforbundet.

Hele historien her.

Det sker i dag

Løkke gør status på finanslovsforhandlinger og skattereform
Regeringen og Dansk Folkeparti gør status på forhandlingerne om finanslov, skattereform og udlændingestramninger på et tidspunkt i dag.

09.15: Møde i Europaudvalget
Folketingets Europaudvalg mødes i dag. På dagsordenen er blandt andet kommende rådsmøder i EU for udenrigsanliggender samt almindelige anliggender med fokus på Brexit.

10.00: Møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag skal behandles. På dagsordenen er blandt andet et forslag om en statslig tilskudspulje, der skal fremme opførelsen af almene ungdomsboliger.