Løkkes bøvl, EU-møder og fremtiden med Frederiksen

Dagens overblik: Mette Frederiksen vil fastholde kursen, men finde egne fikspunkter hen ad vejen, vigtige topmøder i Europa venter, og så skal Lars Løkke i dag til Dronningen, hvorefter de reelle regeringsforhandlinger kan begynde. Få overblikket over dagens historier her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det var dødsdømt fra begyndelsen, en firekløverregering bestående af alle borgerlige partier, der vil så forskellige ting som at lade den offentlige sektor vokse og skrumpe.

Begge dele kan selvssagt ikke lade sig gøre.

Søndag måtte V-formand Lars Løkke Rasmussen derfor opgive bestræbelserne på at sammensætte en flertalsregering, sådan som Liberal Alliance havde påtvunget ham at gøre som kongelig undersøger.

Først nu kan de reelle regeringsforhandlinger derfor gå i gang, når partilederne i dag har været endnu et smut forbi Amalienborg for at give Dronningen nye anbefalinger, som Løkke kan tage bestik af i næste forhandlingsrunde.

To realistiske scenarier står tilbage. Enten danner Løkke en smal V-regering, der må hoppe fra tue til tue og finde flertal fra sag til sag. Det vil blive ret besværligt. Som Hans Engell skriver i Ekstra Bladet:

»Hvis en regering hver eneste dag skal hente 60 mandater hos andre partier for at få flertal for sin politik, er den slidt til laser længe inden valgperiodens udløb. En smal regering kan klare et eller to år, så falder den. Og med en fingernem politiker som Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokraterne, vil hun udmanøvrere Løkke, inden han har fået vedtaget bare to finanslove.«

Også BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup, sætter spørgsmålstegn ved holdbarheden og sammenholdet i blå blok.

»Lige nu banker alfahannerne i blå blok sig på brystet, mens beta-hannen Løkke prøver at holde sammen på flokken. Mon der kan komme noget langtidsholdbart ud af det?« spørger hun i dagens avis.

Alternativet er en V-DF-regering, der tilsammen kunne mønstre 71 mandater. Det ville gøre livet noget lettere for Lars Løkke og give ham større manøvrerum og fleksible flertalsmuligheder, når han skulle lande finanslove og politiske aftaler.

Men skal DF lokkes med i regering, vil det koste i politiske indrømmelser til Kristian Thulesen Dahl, der blev valgets store vinder. Det viser sig også i dagens aviser.

Berlingske skriver, at DF vil låse Venstre til EU-kritisk linje. Ifølge Morten Messerschmidt, europaparlamentariker og medlem af DF's ledelse, bør Venstre forpligte sig til at bevare de eksisterende EU-forbehold (udover retsforbeholdet som de EU-positive partier har aftalt at sende til folkeafstemning senest i marts 2016). Løkke har tidligere ytret ønske om at afskaffe forsvarsforbeholdet hurtigst muligt.

På forsiden af Jyllands-Posten fastslår gruppeformand Peter Skaarup (DF), at partiet vil have genoplivet grænsekontrollen og modellen fra 2011 med flere tolder og kontrolanlæg ved grænsen. Venstres næstformand, Kristian Jensen, siger til avisen, at »vi er enige i, at der skal findes en løsning, og vi er også enige i, at det skal ske inden for rammerne af Schengen-aftalen«.

Netop grænsekontrollen møder modstand i erhvervslivet, som traditionelt støtter de borgerlige partier.

»Vi sender et signal om, at vi vil være mere lukkede i stedet for at sende et signal om, at vi er åbne. Og det er den forkerte vej at gå,« siger Karsten Dybad, adm. direktør i Dansk Industri, til Politiken.

Arbejdet fortsætter i Europa
Alt i mens Danmark venter på sin nye regering, ruller europæisk politik videre.

Eurolandenes finansministre mødes i dag for at forsøge at »hive Grækenland tilbage fra kanten af bankerot og euroexit«, skriver Thomas Lauritzen, europaredaktør på Politiken, og torsdag-fredag er der topmøde mellem unionens stats- og regeringschefer.

Her ventes Helle Thorning-Schmidt at repræsentere Danmark som fungerende statsminister, hvis ikke Løkke har dannet regering inden da, og her vil Storbritanniens premierminister, David Cameron, fremlægge sine betingelser forud for en britisk ja-nej-afstemning til EU.

Spørgsmålet er, hvad Thorning vil gøre i den situation? Være tavs? Fremføre sin egen linje? Eller videreformidle de EU-kritiske signaler fra blå blok? Morten Messerschmidt mener i Politiken, at hun bør fremlægge det blå EU-udspil fra valgkampen, hvor de fire borgerlige partier tilsluttede sig den britiske linje og krævede et værn om danske velfærdsydelser.

Nyt om ny formand
I weekenden blev Mette Frederiksen (S) indstillet til at blive ny partiformand af en enig hovedbestyrelse. Hun vælges formelt på en ekstraordinær kongres på søndag.

Hvad vil det så betyde for partiets politiske linje? Vil Frederiksen lægge kursen om?

»Det sidste har Mette Frederiksen ingen planer om, og i øvrigt heller ikke mandat til i alliancen med Sass Larsen og Corydon. Hun vil ikke lægge op til et stort opgør med Thornings linje, men selvfølgelig vil hun stille og roligt begynde at formulere sin egen politiske platform og vision,« skriver Christine Corsen, politisk redaktør på Jyllands-Posten.

Helle Ib, politisk kommentator på Børsen, er enig.

»Mette Frederiksen kommer til at lægge sin egen stil og finde egne fikspunkter som ny formand. Men hun står med et valgresultat, som bestemt ikke taler for et større politisk kursskifte,« skriver hun i dag.

Public service
Politiko.dk har nu finjusteret vores lille nedtællingstjeneste på erdervalg.dk.

Uret siger, at der i dag er 208 uger til deadline for næste folketingsvalg.

Så ved I det.

Opdateret kl. 9.21