Hvad betaler en socialdemokrat i selskabsskat - og fem detaljer fra Løkke-bog

Dagens overblik: Politisk morgenpost er i dag spækket med korte og lange lister. Der er to punkter om omstridt Eritrea-rapport, tre udveje for Sveriges statsminister, fem detaljer fra Løkke-bogen og udvidede, åbne skattelister, hvor man kan læse, at skatteministerens partifælle ikke betalte noget i selskabsskat i 2012.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Jeg kan se på internettet, at folk godt kan lide at læse lister, så her kommer dagens udgave af politisk morgenpost spækket med den slags.

Nyt om Eritrea
1) Dansk delegation undveg FN-advarsler
Selvom FN's særlige udsending for Eritrea, Sheila B. Keetharuth, åbent og højlydt i den danske debat har berettet om grelle forhold i det afrikanske land, så undlod Udlændingestyrelsen at høre netop FN-repræsentanten, da de skulle udarbejde en rapport om Eritrea. De så hendes rapporter, ja, men så meget som en telefonsamtale blev det ikke til, beretter Berlingske i dag.

Rapporten fungerer i øjeblikket som en bremse på 1.400 eritreaneres asylsager, der er sat i bero. Den konstaterer kort fortalt, at flugt fra militærtjeneste i landet ikke giver krav på asyl i Danmark.

2) Eritrea varsler straf til flygtningne i Norden
Men ifølge Eritreas repræsentant i Norden venter der desertører en straf, hvis de vender hjem. Hvilken straf er »op til militæret« og en dommer at afgøre, siger Yonas Manna Bairu til Politiken:

»Enten skal han betale en bøde eller udføre samfundstjeneste. At smide folk i fængsel er ikke profitabelt«.

5 detaljer fra Løkke-bogen
På min blok står nedgriflet en sides noter med detaljer fra Løkke-bogen, LLR, forfattet af BT-journalisterne Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog. Noter, som jeg fandt akkurat så spændende, at de blev noteret ned, men ikke så aktuelle, at de kunne trække en selvstændig nyhed. Men faste læsere af politisk morgenpost skal ikke snydes, så her kommer de.

Jens Rohde i den nye Løkke-bog, LLR

»»Jeg skulle have sagt det, som det var: Jeg er blevet slået ihjel««


1) Venstres stærke mand Claus Hjort sonderede under Lars Løkkes første bilagskrise, om der var stemning for at skifte ud på næstformandsposten:

»Skal vi lave en udskiftning?« referes Hjort for at have spurgt Søren Pind og Peter Christensen tilbage i 2008. De afviste begge spørgsmålet.

2) Et COP15-udvalg nedsat af Løkke skulle forsøge at finde et kompromis inden statsledernes ankomst til klimatopmødet i København i 2009.

»Hr. præsident, dette er det værste møde, jeg har været til siden elevrådet i 8. klasse,« lød udenrigsminister Hillary Clintons referat og overlevering til præsident Obama ifølge bogen.

3) Da Løkke som statsminister foretog en stor regeringsrokade i 2010, ledte han vidt og bredt efter kandidater uden for Christiansborg. Regionsformand Carl Holst fik ifølge bogen tilbuddet om at blive indenrigs- og sundhedsminister, tidl. Aarhus-borgmester Louise Gade fik lagt Undervisningsministeriet foran sig, og præsten Katrine Lilleør blev også tilbudt en i bogen uspecificeret ministerpost. Alle tre svarede nej tak.

4) Frygten for, at en kørebog over Løkkes whereabouts skulle falde i de forkerte hænder, var så stor, at formandens chauffør - ham der blev slidt ned af for lange arbejdsdage og for lidt søvn - skulle notere turene efter et særligt, kodet nummersystem, som kun ganske få mennesker i Venstre forstod.

5) Jens Rohde blev ifm. Venstres landsmøde i 2012 vraget som Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget pga. en EU-begejstret kronik. I dag fortryder Rohde, at han offentligt lagde sig ned i en pressemeddelelse udsendt af partiet.

»Jeg skulle have sagt det, som det var: Jeg er blevet slået ihjel,« udtaler han i bogen.

Skattelister
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil udvide de åbne skattelister - lanceret i Thor Mögers tid i ministeriet - så selskabsskattebetalinger fra alle virksomheder i Danmark ikke kun skal fremgå for et enkelt år, men over en fem-årig periode.

»Der kan være udmærkede grunde til, at man i et enkelt eller to år ikke betaler selskabsskat, så med den nye model giver vi et bedre overblik over en virksomheds udvikling og normale skattebetaling,« siger Benny Engelbrecht til Politiken.

Nysgerrige kan søge i skattelisterne her, hvor man f.eks. kan man se, at socialdemokraten Ole Sohns anpartsselskab ikke betalte selskabsskat i 2012, fordi der ikke var noget overskud at betale selskabsskat af.

Det er den slags eksempler, der ifølge erhvervsorganisationerne viser, hvorfor åbne skattelister er meningsløse.

»Man tager skyklapper på, hvis man tror, at selskabsskatten giver et reelt billede af, hvor meget det private erhvervsliv bidrager til samfundet,« siger skattepolitisk chef i DI, Jacob Bræstrup, til Politiken.

Det sker i dag
Sverigesdemokraterne afgør i dag, om de vil støtte eller skrotte finanslovsforslaget fra den nye svenske statsminister Stefan Löfven (S). Det er en skæbnedag, som Berlingske udtrykker det i avisen. For siger de omstridte sverigesdemokrater nej, har Löfven tre muligheder:

1) Han kan gå af og udskrive valg
2) Han kan gå af uden at udskrive valg og i stedet undersøge, om der kan dannes en ny regering.
3) Han kan trække sit finanslovsforslag og søge et kompromis med de borgerlige partier.

Sverigesdemokraterne kan også undlade at stemme for hverken regeringens eller de borgerliges forslag. Da glider Löfvens finanslov igennem. Selve afstemningen finder sted i morgen.

Kl. 13: Spørgetime i folketingssalen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige partiledere sandsynligvis vil kritisere hinanden for ikke at svare på de spørgsmål, der bliver stillet. Retoriker Christian Kock betegner i dag i Politiken debatterne som »direkte deprimerende«. Især duellen mellem Lars Løkke og Thorning er trist, mener han

»Den ene har giftigheder i hver sætning, og den anden har åbenlyst næsten kun udenomssnak. Hvis borgerne tror, de får en brugbar debat om argumenter for og imod, bliver de snydt næsten hele timen,« siger han til avisen.

Politiko.dk er alligevel i dag på plads i Folketingets presseloge og livetweeter under hashtagget #ftlive fra spørgetimen. Her vil vi forsøge at kvalificere og perspektivere de argumenter, der muligvis kan vrides ud af seancen.