Venstreprofil går i rette med skel mellem Jylland og Sjælland: »Det er mange år siden, at Venstre primært var et landbrugsparti«

Inger Støjbergs afgang som næstformand har på ny genoplivet debatten om, hvilke befolkningsgrupper Venstre primært er til for. Landmændene eller københavnerne? Venstre er et parti for alle, fastslår Jan E. Jørgensen.

»Det er mange år siden, at Venstre primært var et landmandsparti,« siger Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Tirsdag aften modtog Venstres Jan E. Jørgensen en mail fra sin partikollega Thomas Danielsen, der gik til angreb på partiets ledelse:

»Vores såkaldte ledelse må jo mene, at dette er til gavn for os,« lød det blandt andet i mailen, der harcelerede over Inger Støjbergs afgang som næstformand.

Mailen kom så tæt på at nævne Jan E. Jørgensen uden faktisk at gøre det, som den kunne:

»Nu har Venstre slået fast i offentligheden, at vi ikke længere er et parti, der både skal kunne tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland og advokaten på Frederiksberg samtidigt,« skrev Thomas Danielsen i mailen, som B.T. har fået fat i.

Foruden at være folketingsmedlem for Venstre er Jan E. Jørgensen nemlig advokat på Frederiksberg.

»Ja, og Thomas Danielsen er lastvognsmekaniker i Vestjylland,« griner Jan E. Jørgensen og fortsætter:

»I min kreds blev Venstre sidste gang det største parti. Vi er ikke helt lige så stærke, som vi er i Vestjylland, men det er mange år siden, at Venstre primært var et landbrugsparti. Sådan er jeg helt sikker på, at Thomas Danielsen også synes, det skal være.«

Det siger Jan E. Jørgensen efter et par turbulente døgn i Venstre.

Der udbrød »åben krig«, da Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Jyllands-Posten slog fast, at Venstre »ultimativt« godt kunne bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg, efter at den såkaldte instrukskomission havde fundet, at den daværende udlændinge- og integrationsminister i 2016 fastholdt et ønske om en undtagelsesfri adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år, »på trods af flere mundtlige advarsler fra embedsværket«.

Senere mandag lod Inger Støjberg vide, at hun var uenig med formanden. Og tirsdag aften gik Inger Støjberg så af som næstformand efter møder i først Venstres forretningsudvalg og siden hovedbestyrelsen.

Skellet mellem Jylland og Sjælland

Balladen har genoplivet en gammel debat, som Jarl Cordua, vært på podcasten Cordua og Steno, klummeskribent og medlem af Venstre, siger til Berlingske:

Skellet mellem Jylland og Sjælland.

»Det er en opfattelse af, at Venstre skal favne det traditionelle Bondevenstre, Landbrugsvenstre og de små områder, og ikke være et teknokratparti, der styres i København,« siger han

Det er den debat, Thomas Danielsen med sin interne mail rejser på ny. Det er en debat, som Jan E. Jørgensen egentlig helst var fri for:

»Jeg synes det er en ærgerlig modsætning mellem Jylland og København. Der er forskellige holdninger begge steder. Da jeg meldte mig ind i Venstre var den, der var allermest hardliner på udlændingepolitikken Inge Dahl-Sørensen, og hun er fra Østerbro. Det er en unødvendig måde at sætte tingene op på,« siger folketingsmedlemmet og fortsætter:

»Jeg har et fantastisk forhold til Thomas (Danielsen, red.) og jeg er helt med på, at Inger (Støjberg, red.) er rigtig populær. Derfor kan jeg sagtens forstå, at der er en skuffelse hos mange, og den skal man lige komme sig over. Men det ændrer ikke ved, at Venstre fortsat vil have en fast og fair udlændingepolitik, og at vi er et parti for alle, uanset hvor du befinder dig. Og uanset om du er lastvognsmekaniker fra Vestjylland eller advokat fra Vestjylland for den sags skyld.«

»Stor tillid« til formanden

Inden mødet i Venstres forretningsudvalg tirsdag aften sagde Jan E. Jørgensen, at han mente, at Inger Støjberg burde gå af som næstformand.

»Det er indlysende, at det ikke duer, at vi har en næstformand med sådan en sag kørende. Hvis hun så bliver frifundet, kan hun komme tilbage og blive hyldet og badet i konfettikanon. Men for ikke at skygge for partiet, også her op til kommunalvalget, bør hun trække sig som næstformand,« sagde han til Berlingske.

Der var ikke andre muligheder, siger folketingsmedlemmet.

»Det havde været rart, hvis initiativet til det var kommet mere selvstændigt fra hende, men det gjorde det så ikke, og sådan er det.«

Inger Støjberg har trukket mange stemmer til partiet. Kan hendes afgang ikke få konsekvenser for partiet?

»Jeg håber ikke, at det kommer til at betyde noget negativt. Venstres politik har bred opbakning i samfundet, og det gælder ikke mindst vores udlændingepolitik. Det gjaldt ikke mindst, da vi havde en udlændingeminister fra Østerbro, Bertel Haarder, eller dengang vi havde en integrationsminister fra Frederiksberg, Rikke Hvilshøj.«

Det er anden gang på kort tid, der er ballade om formandskabet i partiet. Hvor efterladet det her Venstre?

»Vi har ikke noget formandskab. Det var også noget af det, der måske gik lidt galt. Jeg har stor tillid til Jakob Ellemann-Jensen. Jeg er sikker på, at han kan føre os frem mod nye sejre, men det bliver ikke let. Og jeg tror ikke, vi vil se, at vi om en uge stormer frem i meningsmålingerne.«

Kan Venstre på samme tid både rumme politikere som dig og som Inger Støjberg?

»Det kan vi godt, men det kræver, at vi tager hensyn til hinanden, er loyale og bakker op om formanden.«

Jan E. Jørgensen pegede ved seneste formandsvalg på Ellen Trane Nørby som næstformand, men hun blev slået af netop Inger Støjberg.