Støjberg som næstformand var »en fuldstændig tåbelig beslutning«, siger Jarl Cordua. Nu har han et bud på en afløser

Politisk kommentator Jarl Cordua mener, at arvtageren til næstformandsposten i Venstre bør være en langt mere afdæmpet profil, der formår at appellere til det jyske »Bondevenstre«, og ifølge ham markerer én person sig som oplagt.

Næstformandskabet i Venstre er nu igen i spil, og politisk kommentator Jarl Cordua peger på en »oplagt« mulighed, der måske kan klinke skårene i Danmarks Liberale Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var opskriften på en fiasko, at Inger Støjberg blev udnævnt som næstformand i Venstre i første omgang.

En gåde og en fuldstændig tåbelig beslutning. Det mener Jarl Cordua, der er vært på podcasten Cordua og Steno, klummeskribent og medlem af Venstre, hvor han også har været politisk aktiv.

Sent tirsdag aften blev der sat et punktum for næstformandskabet, da formand Jakob Ellemann-Jensen bad Inger Støjberg om at trække sig efter godt et år med massive interne stridigheder i toppen af partiet, der siden efterdønningerne af folketingsvalget 2019 har haft sit at se til.

Udnævnelsen af Inger Støjberg som næstformand »gav mening i øjeblikket«, skrev eksempelvis Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, men det er Jarl Cordua dybt uenig i. Beslutningen var dårlig lige fra begyndelsen, lyder det.

Var beslutningen om Inger Støjberg som næstformand ikke en klog beslutning på papiret?

»Nej. Det var en fuldstændig tåbelig beslutning. Det var tindrende klart. Du tager en meget uerfaren ny formand, og sætter ham i et fornuftsægteskab med en selvbevidst næstformand, der ikke på noget tidspunkt har budt ind med hverken strategi, politikudvikling eller noget som helst, men har det med at sidde på bagsmækken og komme med korrigerende meldinger. Du har simpelthen opskriften på, at det måtte gå galt,« siger Jarl Cordua.

Teknokratiske Sjælland og Landbrugsjylland

Efter at Inger Støjberg tirsdag aften på Facebook offentliggjorde, at hun trak sig fra næstformandsposten, sendte folketingsmedlemmet Thomas Danielsen en e-mail ud til folketingsgruppen, som B.T. offentliggjorde.

Han var fortørnet over partimedlemmers kritik og åbenmundethed i sagen om Inger Støjberg og den offentlige støtte til en potentiel rigsretssag mod hende om den ulovlige adskillelse af asylpar, hvor den ene part er under 18 år.

»Nu har Venstre i offentligheden slået fast, at vi ikke mener, at partiet skal kunne tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland og advokaten på Frederiksberg samtidigt!« skriver han:

»Vores såkaldte ledelse må jo mene, at dette er til gavn for os. En beslutning, der ikke er truffet i hverken folketingsgruppen eller lastvognsmekanikerens bagland.«

Skellet mellem Jylland og Sjælland, som Thomas Danielsen nævner, har en lang historik i Venstre, men ifølge Jarl Cordua bliver det tykt understreget, når partiet er i modgang, som det er tilfældet i øjeblikket.

»Det er en opfattelse af, at Venstre skal favne det traditionelle Bondevenstre, Landbrugsvenstre og de små områder og ikke være et teknokratparti, der styres i København,« siger han.

Inger Støjberg er valgt i Folketinget i Vestjyllands Storkreds, men ifølge Jarl Cordua har Inger Støjberg aldrig været den jyske redningskvinde. Holdningerne har simpelthen været for modstridende med Jakob Ellemann-Jensens.

»Det er ret fantastisk, at de her folk bilder sig ind, at man i år 2020 kan have to synspunkter, der stritter så meget i hver deres retning. Det er mig en gåde, hvordan nogen stadig kan synes, at det er en god idé. Det handler grundlæggende om manglende tillid til Ellemann.«

Det »oplagte« valg

Skal projektet Venstre fortsat lykkes, skal arvtageren til næstformandsposten på flere måder være et opgør med Inger Støjbergs stil, mener Cordua.

»Jeg tror, det bliver en noget mindre profileret type end Inger Støjberg. Det kunne være en type, der ikke vil gå formanden i bedene og puste ham i nakken. En diskret type, som man ikke vil mistænke for at sidde på bagsmækken og korrigere formanden,« siger han:

»Helt oplagt kunne være Stephanie Lose, som, hvis man tænker på køns- og geografisk balance, kommer fra Jylland, hvor Ellemann opfattes som sjællænder og indlysende er af hankøn.«

Stephanie Lose er regionsrådsformand i Syddanmark og formand for Danske Regioner. Hun har været regionsrådsformand siden 2015 og blev i 2017 genvalgt med 89.583 personlige stemmer.

»Det vil pynte på kønsbalancen, hvis det bliver en kvinde, så jeg tror ikke, at man kommer udenom, at det bliver en kvinde. Jeg tror også, at det bliver et opgør med eventuelle forestillinger om en efterfølger. Det har man efterhånden haft ret dårlige erfaringer med. En person fra det regionale, kommunale, som ikke har sin gang på Christiansborg og derfor ikke er direkte fedtet ind i det, der foregår der,« siger Jarl Cordua:

»Hvis hun vel at mærke vil. Det er jo ikke sikkert, at hun er interesseret.«