Inger Støjberg går af: »Nu skal Venstre finde en ny næstformand«

Efter et ekstraordinært møde i Venstres forretningsudvalg tirsdag aften står det nu klart, at Inger Støjberg går af som næstformand for Venstre. Det skriver hun på Facebook.

På et ekstraordinært møde i Venstres forretningsudvalg blev næstformand striden mellem Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og næstformand, Inger Støjberg drøftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg går af som næstformand for Venstre.

Det skriver hun på Facebook.

»Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager,« skriver Inger Støjberg.

Ifølge hende kommer det som en overraskelse, og hun lægger ikke skjul på, at hun gerne »havde set det anderledes.«

Hun skriver, at nogle medlemmer af Forretningsudvalget på mødet, som blev afholdt tirsdag aften, havde foreslået, at Støjberg tog orlov, »men det var magtpåliggende for Jakob, at jeg skal gå helt af som næstformand nu,« skriver hun:

»Nu skal Venstre finde en ny næstformand.«

Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans...

Publicado por Inger Støjberg em Terça-feira, 29 de dezembro de 2020

Inger Støjbergs beslutning om at trække sig kommer efter en dramatisk tid, hvor hun og formand Jakob Ellemann-Jensen har ligget i åben krig.

I et interview i Jyllands-Posten erklærede Ellemann, at han ultimativt var klar til at støtte en rigsretssag mod Støjberg. Til det svarede Støjberg, at hun var både »overrasket« og »uenig«.

Striden kulminerede her til aften med mødet i Venstres forretningsudvalg, hvor medlemmerne skulle tage stilling til, om de ville bakke op om Støjberg eller Ellemanns linje.

Tidligere næstformand i Venstre Kristian Jensen skriver på Facebook, at Støjberg har opført sig »uhørt og utilgiveligt«:

»I de seneste 48 timer har Inger valgt at undsige Jakob, undsige Forretningsudvalget og undsige Venstre. Det er ikke acceptabelt. Det er uhørt og utilgiveligt,« skriver han.

Jeg er utrolig ked af, at Venstre nu igen står i et formandsopgør. Men jeg ved fra tidligere erfaring, at samarbejde kan...

Slået op af Kristian JensenTirsdag den 29. december 2020

Striden om Venstres linje i sagen om den mulige rigsretssag mod netop Inger Støjberg er ikke den eneste, formand Jakob Ellemann-Jensen har udkæmpet offentligt med sin næstformand, der har siddet på posten siden september 2019.

Også i blandt andet sexismedebatten har Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen luftet modstridende holdninger.

Men den såkaldte instrukssag, der kan føre til en rigsretssag mod Inger Støjberg, har nu vist sig at blive den afgørende hurdle, der fik sat en stopper for parløbet mellem Ellemann og Støjberg.

Sagen drejer sig om en meget omtalt instruks, som blev givet i 2016 af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg i spidsen. Den fik Udlændingestyrelsen til at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig - i strid med loven.

Folketingets Ombudsmand erklærede instruksen ulovlig året efter. Og i december i år konkluderede også Instrukskommissionen i sin delberetning, at instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig. Desuden fandt Instrukskommissionen, at Støjberg var advaret om ulovligheden, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet.

Instrukskommissionen har dog ikke fundet beviser for, at den Inger Støjberg gav direkte ordre om at bryde loven.