Thomas Larsen: »Der er udbrudt åben krig mellem Venstres formand og næstformand«

Venstre vil selv støtte en rigsretssag, såfremt der er grundlag for det, lyder meldingen fra V-formand Jakob Ellemann-Jensen. Og den udmelding er næstformand Inger Støjberg (V) »helt uenig« i. Ifølge Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen, er situationen et udtryk for et direkte opgør i partiets øverste top.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er der udbrudt åben krig i partiledelsen hos Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sent søndag aften bragte Jyllands-Posten en opsigtsvækkende melding fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

For i den såkaldte instrukssag hersker der ifølge partiformanden et narrativ om Venstre i offentligheden, som han ikke »kan leve med« meget længere.

Af samme årsag meldte han ud, at Venstre er »klar til at støtte en rigsretssag,« såfremt Folketingets advokater vurderer, at der er grundlag for det.

»Venstre ikke kan tåle at have den her mere eller mindre konkrete anklage hængende over os. Vi er et parti, der står for lov og orden. Så derfor er vi også klar til en rigsretssag, hvis ikke Folketinget på baggrund af advokaternes vurdering kommer med en klar konklusion,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

Og den udmelding er Venstres næstformand og sagens nøgleperson, Inger Støjberg uforstående over for.

»Jeg er meget overrasket. Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig,« skriver hun mandag i et opslag på Facebook.

Mange spørger mig i dag om, hvordan jeg ser på, at min egen formand, Jakob Ellemann, på forsiden af Jyllands-Posten i...

Slået op af Inger StøjbergMandag den 28. december 2020

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, illustrerer Jakob Ellemann-Jensens »dramatiske« udmelding såvel som Inger Støjbergs gensvar nøjagtig, hvad der er på spil i partiledelsen hos Venstre.

»Det er et klart vidnesbyrd om, at der er udbrudt åben krig mellem Venstres formand og næstformand,« siger Thomas Larsen.

»Parløbet mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg er nu skudt i stumper og stykker, og det her er på mange måder et brud, vi er vidne til,« tilføjer han.

»Fortrydelig« melding

Ifølge Thomas Larsen kommer Jakob Ellemann-Jensens udtalelse på baggrund af et oprørsk politisk bagland, som har presset partiformanden til at tage offentligt stilling til instrukssagen.

»Jeg tror, der vil være en stor del af Venstres bagland, der er tilfreds med, at Jakob Ellemann-Jensen nu har trukket sin stillingtagen op i fuld offentlighed og har sagt, at lov er lov, og at lov skal holdes, og hvis den brydes, får det konsekvenser,« siger Thomas Larsen.

»Men der vil også være en stor del af baglandet, som føler, at Inger Støjberg er i gang med at lide en uretfærdig skæbne. På den måde er forløbet her også et udtryk for, at Venstre grundlæggende befinder sig på pinebænken. Man sidder med en møgsag mellem hænderne, hvor der grundlæggende ikke er ret mange løsninger,« tilføjer han.

Hvordan tror du, at Inger Støjberg opfatter Jakob Ellemann-Jensens stillingtagen?

»Jeg er stensikker på, at Inger Støjberg vil tage denne her melding meget fortrydeligt op. Jeg tror, at hun vil sidde tilbage med en følelse af, at hendes formand falder hende i ryggen. På den måde er det et brud internt i Venstres ledelse, vi kigger direkte ind i,« siger Thomas Larsen.

Populært partimedlem i kulden

Thomas Larsen understreger, at Venstre befinder sig i en penibel situation, da Inger Støjberg er et af de absolut mest populære partimedlemmer – i det politiske bagland såvel som blandt V-vælgere.

Blandt andet viser en ny meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, at Inger Støjberg er udlændingedebattens mest fremtrædende figur.

»Støjberg er alt andet end en gennemsnitlig folketingspolitiker. Hun hører til den type politiker, der deler vandene. Der er dem, der elsker hende, og dem, der hader hende. Men dem, der elsker hende – og dem er der mange af – de vil gå langt for at slå ring om hende,« siger Thomas Larsen.

»Det er også derfor, at dette kan være dramatisk for Venstres fremtid. Hvis hun bliver parkeret i en rigsretssag i flere år, så vil det være en kæmpe svækkelse af hende selv, men også af partiet. Hvis hun – endnu mere dramatisk – ender med at forlade partiet i vrede som konsekvens heraf, vil det også tære på partiet, fordi hun taler ud til meget store vælgergrupper – vælgergrupper, som Jakob Ellemann-Jensen ikke selv har en særlig god adgang til.«

Ser du nogen mulighed for, at samarbejdet mellem Støjberg og Ellemann-Jensen kan blive genetableret ud fra den nuværende situation?

»Man skal aldrig sige aldrig i politik. Derfor kan det jo være, at de kommer til at køre videre et stykke tid endnu. Men det er klart, at denne her melding slår store skår af samarbejdet mellem dem,« siger Thomas Larsen.