En ny måling afslører udlændingedebattens største spillere: »Det cementerer Dansk Folkepartis politiske monopoltab«

I årtier har Dansk Folkeparti domineret udlændingepolitikken. Men i dag bliver Venstres Inger Støjberg anset for at være den mest synlige politiker i debatten og lige efter følger en partileder fra et helt tredje parti. Målingen kan i høj grad forklare DFs problemer, mener en forsker – og den udstiller et paradoks for Venstre, anfører politisk kommentator.

»Inger Støjberg (V) har skabt sig et ejerskab over det her emne, som giver hende samme stærke brand, som Pia Kjærsgaard (DF) havde tidligere,« siger adjunkt og forsker i vælgeradfærd Frederik Hjorth om to af udlændingedebattens mest synlige stemmer. De to får dog også hård konkurrence fra Nye Borgerliges Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gav genlyd selv langt væk fra scenen på Christiansborg Slotsplads, da en mængde demonstranter anført af »Black Lives Matter Denmark«-forkvinden Bwalya Sørensen tilbage i maj med taktfaste kampråb tydeligt tilkendegav, hvad de syntes om en række politiske modstandere.

»INGER STØJBERG, LOCK HER UP!«

»PERNILLE VERMUND, LOCK HER UP!«

»MATTIAS TESFAYE, LOCK HIM UP!«

Det Trump-støtteparafraserede kampråb om at spærre henholdsvis Venstres næstformand, Nye Borgerliges partiformand og Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsminister inde affødte forargelse, og det er nok også de færreste, der ville bryde sig om at blive omfattet af den slags besværgelser.

Alligevel var der noget paradoksalt sigende for Dansk Folkepartis aktuelle situation ved det faktum, at ingen politikere fra partiet, der i årtier har været definerende i dansk udlændingepolitik og venstrefløjens modbillede nummer ét, blev nævnt.

En ny meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, giver måske en forklaring.

Dansk Folkepartis politikere opfattes således ikke længere som de mest synlige i den udlændingedebat, partiet mere end nogen andre har præget.

Kantar Gallup har spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, hvilke politikere de opfatter som de mest synlige i udlændingedebatten, og respondenterne har skullet vælge mellem formændene og/eller enten en udlændingeordfører eller en nuværende eller tidligere udlændinge- og integrationsminister fra ni af Folketingets partier.

Resultatet er klart:

Venstres Inger Støjberg er udlændingedebattens mest fremtrædende figur.

27 procent angiver Støjberg som den mest synlige politiker på området, og 59 procent har den tidligere minister i deres top tre. Efter Støjberg følger Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, som 21 procent anser for den mest fremtrædende politiker i debatten, mens 49 procent har hende i top tre.

»Hvis vælgere har en opfattelse af, at udlændingepolitikken skal strammes, viser de her tal, at Inger Støjberg vil være den første, de tænker på til at løse det. Og det er en stærk position at have,« siger adjunkt Frederik Hjorth, der forsker i vælgeradfærd på statskundskabsinstituttet ved Københavns Universitet og har hjulpet Berlingske med udformningen af målingen.

»De viser også, at Pernille Vermund har præsteret at have en påfaldende stor gennemslagskraft i offentligheden,« tilføjer han.

Monopolet, der blev brudt

Til sammenligning med Støjberg og Vermund har blot ni procent peget på Dansk Folkepartis udlændingeordfører og tidligere partiformand, Pia Kjærsgaard, som den mest synlige politiker i debatten.

En lige så stor andel har angivet udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) som nummer ét, og på decimalen kommer Mattias Tesfaye tilmed foran Kjærsgaard, om end flere respondenter – 31 procent – har Pia Kjærsgaard blandt deres tre prioriteter.

»Tesfayes placering er for mig at se et naturligt udtryk for, at Tesfaye har skullet prøve at ramme en bestemt balancegang mellem at holde fast i en stram linje i substansen, men lægge en mere diskret linje på symbolplanet,« siger Frederik Hjorth.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, indtager femtepladsen.

»Det cementerer Dansk Folkepartis politiske monopoltab,« siger Frederik Hjorth.

Ifølge ham kan målingens resultater »oplagt« være med til at forklare, hvorfor DF må slå sig til tåls med historisk sløje meningsmålinger.

»Det er et af de få definerende træk ved vælgere, der traditionelt har støttet Dansk Folkeparti, at de stod for en stram udlændingepolitik, så det er helt naturligt, at vælgere, som ikke længere tilskriver DF et monopol på spørgsmålet også mister deres politiske loyalitet over for partiet,« siger han.

Nu er der måske nogen i DF, der vil sige, at de har flere profiler på området at trække på end andre partier – for eksempel den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, der dog ikke blev genvalgt til folketingsvalget sidste år. Hvad ville du sige til sådan en indvending?

»At det har formodning for sig, at vælgere, som tilskriver DF et stærkt ejerskab, ville pege på Pia Kjærsgaard eller Kristian Thulesen Dahl. Jeg finder det ikke sandsynligt, at Martin Henriksen ville kunne flytte markant på DFs resultater i sådan en måling her.«

Trumfen i bridgespillet

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, glæder sig over, at »danskerne har så stor tillid til Venstres udlændingepolitik«.

Men spørger man politisk kommentator Søs Marie Serup, der er tidligere særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V), udgør Støjbergs førerposition et paradoks for Venstre.

»Inger Støjbergs position på det her område er utrolig stærk, men det er samtidig en af de ting, der forhindrer Jakob Ellemann-Jensen i at folde sit projekt ud om Venstre som et moderne, positivt storbyparti, fordi hendes profil er så stærk, men trækker i den stik modsatte retning,« siger hun.

Derfor er der i Søs Marie Serups optik behov for at »disciplinere« Inger Støjberg, som bør være »en trumf, man kun skal smide, når det passer i spillet, for hun skal ikke dominere hele bridgespillet«.

Målingen blev gennemført i perioden 7.–15. december, og dermed blev Instrukskommissionens delberetning om adskillelsen af asylpar i Inger Støjbergs ministertid offentliggjort på sidstedagen. Beretningen affødte en stribe nyhedshistorier og et stort fokus på Støjberg, men omtalen har ikke påvirket V-næstformandens tal.

Ifølge Søs Marie Serup er der da også tale om mere end et øjebliksbillede, hvilket partiernes tilslutning i meningsmålingerne understøtter.

Hos Dansk Folkeparti erkender gruppeformand Peter Skaarup, at man er blevet »gået i bedene« af andre partier, men han ser ikke desto mindre netop målingen som udtryk for et »øjebliksbillede«.

»Der er ikke meget underligt i, at danskerne peger på den nuværende minister på udlændingeområdet (Tesfaye, red.) og på den tidligere minister (Støjberg, red.), og at Pernille Vermund er helt deroppe er jo flot af hende. Det hænger sammen med, tror jeg, at man har fået en ny stemme i debatten. Men Dansk Folkeparti har været med til at definere dansk udlændingedebat i to årtier, og det har gjort, at vi er synonymet på udlændingedebatten, så man behøver ikke som dansker at sige, at man tænker på DF i den forbindelse,« siger Peter Skaarup:

»Vi er udlændingedebatten.«