Velkommen til Cirkus Trepart

Kan parterne på arbejdsmarkedet overhovedet løfte århundredets udfordring med at sikre en bedre integration? Eller er de gravet uhjælpeligt ned i egne interesser. Læs her et kvalificeret bud på hvordan, det første møde kommer til at forløbe. Og døm selv.

Læs mere
Fold sammen

Vi er til det første møde i de såkaldte trepartsforhandlinger, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har inviteret til.Mødet har ikke fundet sted endnu, men om ikke så længe vil formand for LO Lizette Risgaard, DAs direktør Jacob Holbraad og andre møde op hos beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen for at få flere flygtninge og indvandrere i arbejde. Sådan her kan mødet meget vel komme til at forløbe.

Neergaard: Velkommen til. Dejligt I kunne komme. Vi skal jo tage fat på at løse et af Danmarks allerstørste udfordringer. Under halvdelen af alle ikke-vestlige indvandrere er i arbejde, og det koster samfundet mange milliarder og skaber store sociale problemer, kriminalitet, ghettoer og andet. Og snart kommer der med flygtningestrømmen og familiesammenføringer endnu flere. Det har regeringens højeste prioritet at …

Risgaard: Ja, ja, inden du kommer for godt i gang med det der integration, så håber jeg meget, at vi også kommer til at tale om andre vigtige sager: Arbejdsmiljø, erhvervsskoler og efteruddannelse for eksempel. Vores medlemmer har et stort efterslæb og …

Neergaard: Vi skal nok nå det hele. Regeringen er indstillet på at gøre trepartsforhandlinger til en vigtig institution til at løse nogle af de udfordringer, vi står over for. Og jeg er jo selv tidligere direktør i DA. Men først integrationen. Hvis det lykkes at lande en god aftale om det, så kan vi gå videre til de næste emner.

Holbraad: Vi vil altså også gerne have sat overførselsindkomsterne ned og gjort noget ved bureaukratiske regler og de alt for høje udgifter for virksomhederne. For slet ikke at tale om skatten…

Risgaard: Og hvad med praktikpladserne???

Neergaard: Nu må vi tage det i den rigtige rækkefølge. Og integration af flygtninge og indvandrere på det danske arbejdsmarked er uden sammenligning det vigtigste og altoverskyggende emne. Vi er alt for dårlige til at integrere, vi har diskuteret det i 30 år. Mindst. Og det fungerer ikke. Nu skal det være.

Risgaard: Vi går altså ikke med til indslusningsløn. Hvis du kommer med det igen, så er vi skredet lige med det samme. Goodbye.

Holbraad: Det vil jeg også sige. Det skal politikerne slet ikke blande sig i. Så er det slut.

Neergaard: Ro på. Jeg lover ikke at nævne ordet indslusningsløn, men så skal I også love at tage jeres ansvar meget alvorligt. Kan vi finde nogle modeller, hvor vi kan få de her grupper hurtigere ind på virksomhederne ved hjælp af en bedre tilrettelæggelse af tilskudsordninger og danskundervisning for eksempel?

Holbraad: Så længe det er det offentlige, der betaler løntilskuddet, så fint for mig.

Risgaard: Nu skal du jo vide, at vores 3Fere ikke er alt for vilde med en unfair konkurrence fra nogen, der er billigere for arbejdsgiveren at ansætte. Ikke noget dumping. Jeg skal jo også have aftalen godkendt i mit bagland. Og øhhh, du så, hvordan det gik sidst, da Bjarne Corydon forsøgte … De kan godt være ret svære.

Neergaard: Ja, vi skal have alle med. Men det er jo vigtigt, at I også byder ind med, hvad I kan bidrage med til en bedre integration. Det er ikke noget tag-selv-bord, snarere et sammenskudsgilde, hvor alle har en ret med.

Holbraad: ???

Risgaard: ???

Neergaard: Ja kom nu. Hvilken ret har I med? Historisk har vi gennem trepartsforhandlinger kunnet at løse store samfundsproblemer, som har truet vores velfærdsmodel. Tænk på arbejdsmarkedspensionerne.

Holbraad: Jeg synes, at det er en god idé, hvis man fordeler flygtningene bedre, efter hvor der er job at få. Det vil hjælpe.

Risgaard: Ja, jobcentrene skal være bedre. Meget bedre. Det var en kæmpe fejl, at kommunerne overtog de opgaver.

Holbraad: Det er jeg enig i. Da vi styrede jobformidlingene, var det bedre. Vi må sørge for at kommunerne bliver bedre til at formidle jobbene.

Risgaard: (nikker) Og der skal penge på bordet. Der kommer ikke nogen aftale uden flere penge.

Neergaard: Men om ganske få år vil virksomhederne jo mangle arbejdskraft mange steder, så det er da også i jeres interesse at det lykkes med integrationen, så flere kommer med.

Holbraad: De meldinger, vi får, er, at virksomhederne først og fremmest har brug for højt kvalificeret arbejdskraft og faglærte. Og dem vil vi altså hellere rekruttere fra udlandet. Man kunne godt gøre det nemmere for virksomhederne at rekruttere fra udlandet. Kan vi ikke tage det med på dagsorden?

Risgaard: Det bør i hvert fald være et krav, at alle der ansættes med løntilskud skal være medlem af en fagforening fra dag et. Det vil få de her forhandlinger til at glide bedre, hvis vi kunne enes om det.

Neergaard: I skal jo vide, at det længere perspektiv i det her er, at der kan komme en lovbestemt mindsteløn. Det har man jo længe barslet med i EU. Vi kan ikke have tusindvis af migranter gående rundt i EU uden noget arbejde.

Risgaard: Det gør I bare ikke!!!

Holbraad: Er det en trussel. Nu synes jeg, at det bliver ubehageligt. Den danske model …

Neergaard: Jeg tror, vi stopper her og mødes igen om en uge eller tre. Næste gang vil I blive afkrævet en adgangsbillet for overhovedet at være med til de her forhandlinger. Det vil jeg lige snakke med Løkke om.