Trafikaftale sikrer limfjordsbro og motorveje

En bred politisk aftale betyder blandt andet, at en kommende Limfjordsforbindelse kommer til at gå over øen Egholm. Desuden er der afsat penge til en række motorvejsstrækninger samt tiltag mod højresvingsulykker.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er millioner af kroner på vej til nye motorveje, cykelstier samt broer i den brede trafikaftale, som regeringen onsdag har indgået med samtlige partier minus Enhedslisten.

Transportminister Magnus Heunicke (S) er særdeles tilfreds med den samlede aftale, der desuden giver 175 millioner kroner til indsatser på cykelområdet.

»Vi giver en hånd til produktionsdanmark, så virksomhederne kan få deres varer frem, og medarbejderne kan komme på arbejde. Og da vi har valgt at fokusere på projekter med høj forrentning, lever vi op til, hvad Produktivitetskommissionen anbefaler,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Den nye aftale, der er en udmøntning af pengene i Infrastrukturfonden, betyder blandt andet, at der kommer en ny fjordforbindelse over Roskilde Fjord ved Frederikssund.

Den skal finansieres dels ved brugerbetaling og dels ved et statsligt bidrag på omkring 431,2 millioner kroner.

Desuden bliver der blandt andet sat 427,5 millioner kroner af til en udbygning af rute 23 syd om Regstrup.

Hermed bygges der yderligere seks kilometer på motorvejen mod Kalundborg. Første del blev indviet i sommeren 2013. Af andre vejinvesteringer kan nævnes 372,4 millioner kroner til etablering af en omfartsvej vest om Ribe og 350 millioner kroner til første etape af Rute 54 fra Sydmotorvejen mod Næstved.

Se hele listen: Her skal der bygges nye veje

Der er dog ikke enighed om alle dele af aftalen.

Således står SF uden for den del af aftalen, der omhandler en tredje Limfjordsforbindelse, som kommer til at gå over øen Egholm.

»Man lægger op til at bruge seks-syv milliarder på en bro, der ikke er behov for. Og så lægger man linjeføringen henover en ø, der har et rigt og spændende dyreliv,« siger SFs trafikordfører, Karsten Hønge (SF).

SF havde hellere set, at man havde lavet et tredje spor på motorvejen syd for Limfjordstunnelen.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), er til gengæld glad for Limfjordsbroen.

»Det er uhyre vigtigt, at vi omsider har fastlagt en linjeføring for den tredje Limfjordsforbindelse. De lokale borgere, der længe har måttet leve uden vished for, om de ville blive eksproprieret, har nu fået vished,« siger han.

Med i trafikaftalen er også en udmøntning af cykelpuljen på 175 millioner kroner til projekter i hele landet, og desuden bliver der afsat 21 millioner kroner til at gennemføre den strategi til forebyggelse af højresvingsulykker, som transportministeren og justitsministeren lancerede i marts.

Pengene vil blandt andet blive brugt på at anlægge såkaldte cykelbokse i vejkryds og forbedre uddannelsen af chauffører.