Thomas Larsen: En smal Venstre-regering vil godt kunne fungere

Lars Løkke Rasmussen og Venstre ser helst, at Dansk Folkeparti træder med ind i en regering, men lykkedes det ikke, kan en smal Venstre-regering godt klare skærene, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Foto: Keld Navntoft

Det synes rimelig sikkert, at det ikke bliver bogstavkombinationen »VOLAK«, der vil klamre sig til landets regering i den kommende periode.

Lars Løkke Rasmussen (V) synes hvert fald ikke at have held i bestræbelserne på at samle de fire partier Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og hans eget Venstre i en flertalsregering.

Dermed synes de to mest sandsynlige scenarier at være, at det enten vil ende med regering bestående af Venstre og Dansk Folkeparti eller en hel smal Venstre-regering.

Sidstnævnte konstellation kan ifølge flere iagttagere blive særdeles vanskelig for Lars Løkke Rasmussen og Venstre at manøvrere i, men Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, spår en sådan båd nogenlunde muligheder for at »sejle frem mellem klippeskærene«.

»Løkke har nogen rimelig solide parlamentariske muligheder. Udover at blå blok næppe vil trække stikket på ham med det samme, så tror jeg også, han vil have fornuftige muligheder i at kunne samarbejde med de Radikale og Morten Østergaard, ligesom Mette Frederiksen og Socialdemokraterne også vil gå samarbejdets vej og vise, at de er en konstruktiv kraft,« siger Thomas Larsen.

Trods sin nyvundne status af at være landets største står Dansk Folkeparti fortsat fast på, at man næppe vil træde ind i en regering. Man vil være der, hvor indflydelsen er størst, har partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) gentaget mange gange de seneste dage. Og det er altså udenfor en regering, lyder ræsonnementet hos Dansk Folkeparti. Partiet skal dog vente hård kamp de kommende dage fra Lars Løkke Rasmussen og Venstre, der vil kæmpe hårdt for at få Dansk Folkeparti med.

»En sådan regering vil have en robusthed og soliditet, som vil være tiltalende for Venstre. Man sikrer sig, at man får bundet Dansk Folkeparti tæt ind til sig, og så får man også Kristian Thulesen Dahl ind under ansvarets tunge åg. Der er både parlamentariske og taktiske gevinster ved at få Dansk Folkeparti ind i en regering,« siger Thomas Larsen.

Tidligere søndag opfordrede Venstres europaparlaments-medlem, Jens Rohde (V), ligefrem Dansk Folkeparti til at påtage sig rollen for at danne en regering, når nu partiet er blokkens største. Og kommentatorer og lederskribenter fra landets medier har kaldt på tilsvarende handling fra Dansk Folkeparti.

Men det pres forventer Thomas Larsen ikke, at Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti vil lade sig knægte af.

»Sagen er den, at en hel masse mennesker i mange år har ment en masse om, hvad Dansk Folkeparti burde gøre, og selvom partiet sjældent har lyttet til de råd, har man altså nydt stor succes og fremgang,« siger Thomas Larsen.

Det er ventet, at Lars Løkke Rasmussen mandag vil tage hul på en ny dronningerunde, hvor en anderledes regeringskonstellation skal efterprøves.