Statsministeren sætter skruerne på Rønn Hornbech

Fra farce til det, der er værre. Sådan ser regeringstoppen nu på Rønn Hornbechs opførsel, og det er kommet så vidt, at hun er ved at sætte spørgsmålstegn ved regeringens professionalisme. Alt sammen fordi hun ikke vil svare på et simpelt, lille spørgsmål: Støtter du tørklædeforbuddet?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er efterhånden så træt af integrationsministerens opførsel, at statsministeren i går ved et kort improviseret pressemøde satte tommelskruerne yderligere på Rønn Hornbech (V):

Fogh (V) svarede kort, at Rønn sådan set ikke behøvede at sige noget, men hun skal bare være klar over, at hun ikke kan have en anden holdning end regeringens: Ergo, hvis hun ikke tilkendegiver, at hun støtter regeringens tørklædeforbud, så er det ud af regeringen.

»Det er sådan, at medlemmer af regeringen per definition bakker op om de beslutninger, der er truffet i regeringen, og så er der i og for sig ikke så meget mere at tilføje fra Birthe Rønn Hornbechs side. Det er vel det, hun på sin lidt specielle facon har forsøgt at give udtryk for,« siger Fogh.

Har du ikke opfordret hende til at sige noget?

»Nej, der er ingen, der har behov for, at hun går ud og siger, at hun siger det, som er en selvfølge. Når man er medlem af regeringen, så bakker man op om regeringens beslutning. Det er såre enkelt,« siger Fogh.

Rønn har ellers skrevet, at en beslutning om forbud mod tørklæder er en diktaturstat værdig. Og efter at regeringen traf sin beslutning, har Rønn holdt mund. Også selvom området er en del af hendes, idet hun er integrationsminister. Men Fogh føler sig altså overbevist om, at hun bakker op.

Hvad med et lille pressemøde, så man én gang for alle kunne få et svar fra Rønn?

»Pressemøde med hvem?«

Rønn?

»Jamen, I møder hende jo hele tiden, det har jeg da set i aviserne.«

I går var ministeren igen på Christiansborg, og igen var hun jagtet af pressen. Et hav af pressefolk ventede uden for folketingssalen, men Rønn Hornbech snød hele bundtet og forlod salen via en hemmelig udgang, og via kælderen undslap hun spørgsmålet:

Støtter du regeringens lov mod tørklæder til dommere?

I stedet stod pressen og kløede sig håret og smågrinede lidt. Det gjorde Rønn formentlig også nede i Christiansborgs kælder.

Farce
Hendes opførsel kalder dog ikke på den store beundring, hverken blandt V-ministre eller i folketingsgruppen. De synes tværtimod, at det er gået fra at være en farce til værre. Regeringen ser alt andet end professionel ud med en integrationsminister, der ikke vil svare på et spørgsmål.

På et morgenmøde blandt V-ministre, hvor Anders Fogh ikke var til stede, men på skift tog beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, finansminister Lars Løkke Rasmussen, undervisningsminister Bertel Haarder, forskningsminister Helge Sander, velfærdsminister Karen Jespersen og udviklingsminister Ulla Tørnæs samt gruppeformand Hans Christian Schmidt ordet:

Rønn bliver nødt til at gå ud og lukke den her sag.

De fik dog ikke svar. Rønn lovede hverken pressemeddelelse eller pressemøde, og hvad værre var: Hun tilkendegav heller ikke, at hun selvfølgelig støtter regeringen.

V-skeptikere
Kort efter var der møde i Venstres folketingsgruppe, og her forklarede flere, at de havde svært ved at håndtere situationen, når Birthe Rønn Hornbech nægtede at give et klart svar.

Også her findes der skeptikere. Blandt dem integrationsordfører Karen Ellemann, som dog understreger, at hun stemmer for regeringens beslutning. Tidligere har også Malou Aamund udtalt betænkelighed.

Forventningen er nu, at Rønn inden længe tager ordet.

Også når det gælder Rønns særlige håndtering af de enkelte journalister, var der en opsang fra Fogh.

»Ministre kan ikke og bør ikke føre sorte bøger over journalister. Selvfølgelig er der ingen ministre, der sortlister,« siger Fogh, der dog kun griner af, at hun skulle have forsøgt at fotografere journalisterne til sin bog:

»Jeg har kun kendskab til episoden fra pressen, og derfra kan jeg forstå, at hun vendte kameraet mod sig selv,« siger Fogh, og det var da også tilfældet.

Dansk Journalistforbund synes ikke, at der er så meget at grine af:

»Som minister har man en særlig forpligtelse til at sikre offentligheden indsigt, og det kan blandt andet ske ved at udtale sig til pressen. Med de idealer om åbenhed, jeg i øvrigt har oplevet, at Birthe Rønn Hornbech står for, undrer det mig, at hun nu svigter dem selv,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Og for en god ordens skyld:

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech.