Som ung og nyvalgt blev Enhedslisten-politiker befamlet af højtstående embedsmænd i ministerium

Enhedslistens Rosa Lund var 23 år gammel og ny på Christiansborg, da hun oplevede, at flere højtstående embedsmænd i et ministerium opførte sig grænseoverskridende for hende. »Det var fysiske tilnærmelser i form af hånd på låret og hånd på ballerne,« fortæller hun.

»Det var højtstående embedsmænd, der var væsentligt ældre end mig i en anden magtposition,« fortæller Enhedslistens Rosa Lund, der har oplevet at blive udsat for grænseoverskridende tilnærmelser i et ministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rosa Lund var blot 23 år og nyvalgt folketingsmedlem for Enhedslisten, da hun i 2011 stiftede bekendtskab med, hvilke grænseoverskridende oplevelser et politisk hverv kan føre med sig.

Adskillige kvindelige politikere har i den seneste tid berettet om, hvordan de har været udsat for krænkende adfærd og sexchikane på Christiansborg, og nu deler Rosa Lund også sin historie.

En historie, der ikke kun centrerer sig om Christiansborg, men også breder sig til dele af Slotsholmen.

Rosa Lund, der i dag er Enhedslistens retsordfører, var for ni år siden sit partis børne- og undervisningsordfører, og med den post medførte jævnlige møder i Børne- og Undervisningsministeriet, der har til huse på Frederiksholms Kanal – blot få hundrede meter fra Christiansborg.

I ministeriet oplevede Rosa Lund flere gange i løbet af valgperioden fra 2011 til 2015, at »en håndfuld« højtstående embedsmænd opførte sig grænseoverskridende over for hende, fortæller hun til DR.

»Det var fysiske tilnærmelser i form af hånd på låret og hånd på ballerne. Grove tilnærmelser fra embedsmændene, der sad på den anden side af forhandlingsbordet. Det var højtstående embedsmænd, der var væsentligt ældre end mig i en anden magtposition,« beretter Enhedslisten-politikeren, der også oplevede at blive kaldt »lille pige« og »søde« af de pågældende embedsmænd.

Blev inviteret med op på værelset

Tilnærmelserne fandt sted efter arbejdsmøder i ministeriet, ligesom Rosa Lund også var udsat for flere ubehagelige episoder, når der blev holdt fest i forbindelse med Sorø-mødet – et slags uddannelsespolitisk topmøde, der gennem en årrække blev afholdt én gang årligt på Sorø Akademi.

Sorø-mødet varede traditionelt flere dage og var derfor med overnatning, og i den forbindelse har Rosa Lund oplevet at blive inviteret med op på værelset af embedsmænd, der var »langt ældre« end hende.

Hun er særligt bekymret over, at sexisme foregår i brancher, hvor der er store magtforskelle, som tilfældet er i politik, og hun oplevede som ung og nyvalgt ordfører, at hun ikke turde sige fra over for embedsmændene, som befandt sig i »en anden magtposition«.

Rosa Lund, der blev genvalgt til Folketinget ved valget i fjor, har da heller ikke før fortalt om sine oplevelser i Børne- og Undervisningsministeriet.

»Jeg var bange for, hvilken position det ville stille mig i. Om jeg var én, der var svag. Og jeg var rigtig bange for at blive beskyldt for at lyve. Derfor sagde jeg det ikke,« siger hun til DR.

Ministerium: »Uacceptabel« opførsel

Den aktuelle debat om sexisme og krænkende adfærd greb for alvor om sig i kølvandet på, at TV-værtinden Sofie Linde for nylig fortalte om sine personlige oplevelser med sexchikane i mediebranchen.

Den har siden også bredt sig til dansk politik, hvor flere kvindelige politikere – både tidligere og nuværende – som beskrevet har delt deres oplevelser.

Det drejer sig blandt andre om de Konservatives børne- og familieordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, de Radikales undervisningsordfører, Lotte Rod, og de Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen.

Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Mette Reissmann og de to tidligere folketingsmedlemmer for SF Özlem Cekic og Pernille Frahm har også delt deres beretninger om sexisme og grænseoverskridende adfærd.

Folketingets ledelse, Præsidiet, holdt onsdag i sidste uge møde om, hvordan Folketinget fremover skal håndtere sexisme og konkrete anklager.

DR har bedt Børne- og Undervisningsministeriet om at forholde sig til Rosa Lunds beretning, og i et svar skriver ministeriets chef for HR og Organisationsudvikling, Eline Ribergaard Blak, at hun ikke har kendskab til oplevelserne, men at opførslen fra embedsmændene i hendes optik er »uacceptabel«.

»Ansatte i Børne- og Undervisningsministeriet skal opføre sig professionelt og ordentligt, uanset om det er på arbejdspladsen eller over for samarbejdspartnere. Vi har nul-tolerance over for krænkende adfærd og har i dag en politik, som skal sikre, at vi griber ind, hvis nogen oplever seksuelle krænkelser eller chikane,« lyder det fra HR-chefen.