Tidligere SF-politiker blev tilbudt lift af radikal minister: »Han ragede mig på lårene, og hans chauffør fulgte med i bakspejlet«

»Jeg følte mig dum og ydmyget,« beretter det tidligere mangeårige medlem af Folketinget for SF Pernille Frahm.

»Hele vejen til Christiansborg sad jeg og hev ned i nederdelen, mens han ragede mig på lårene,« beretter det tidligere medlem af Folketinget og Europa-Parlamentet for SF Pernille Frahm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste tid har flere – både nuværende og tidligere – kvindelige politikere delt deres personlige oplevelser om krænkende adfærd og sexchikane på Christiansborg og i dansk politik.

Således har politikere fra blandt andre de Radikale, Konservative og Socialdemokratiet stået frem og har fortalt om krænkende adfærd i Folketinget, mens tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic har erklæret, at »sexismen har slået rødder selv hos magthaverne i Folketinget«.

Og nu beretter endnu en tidligere SFer om sine oplevelser.

Det drejer sig om det det mangeårige SF-medlem Pernille Frahm, der blandt andet sad i Folketinget for partiet fra 1990 til 1994 og senest fra 2007 til 2011, ligesom Frahm var medlem af Europa-Parlamentet i perioden 1999 til 2004.

»Jeg følte mig dum og ydmyget«

I et opslag på Facebook skriver Pernille Frahm, hvordan hun for mange år siden som »helt nyt folketingsmedlem« landede i Kastrup Lufthavn. På flyet havde der også været en radikal minister, og ifølge Frahm tilbød vedkommende et lift i ministerbilen ind til Christiansborg.

»Jeg sagde glad ja tak og hoppede ind på bagsædet ved siden af ministeren. Naivt troede jeg, vi nu skulle snakke om den aktuelle politiske situation. Men det skulle vi ikke. Hele vejen til Christiansborg sad jeg og hev ned i nederdelen, mens han ragede mig på lårene, og hans chauffør fulgte med i bakspejlet,« skriver Pernille Frahm og fortsætter:

»Da vi var fremme, løb jeg ud ad døren og op ad trappen. Jeg følte mig dum og ydmyget. Da jeg nogen tid efter fortalte om det til en medarbejder, grinede han og sagde, at det var noget, alle vidste. Ham skal man ikke blive fanget med alene i en elevator. Men jeg vidste det ikke. Gud ved, om de radikale vidste det?«

Møde om sexisme i Folketinget

Den omsiggribende debat om sexchikane og krænkende adfærd tog for alvor fart, da TV-værten Sofie Linde fortalte om sine personlige oplevelser med sexchikane i mediebranchen, og den har siden også bredt sig til dansk politik, hvor flere kvindelige politikere som beskrevet har delt deres oplevelser.

Det drejer sig blandt andre om de Konservatives børne- og familieordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, de Radikales undervisningsordfører, Lotte Rod, og de Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen. Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Mette Reissmann har også delt sine oplevelser.

Folketingets ledelse, Præsidiet, holdt onsdag møde om, hvordan Folketinget skal håndtere sexisme og konkrete anklager.