Radikal politiker fortæller om krænkende adfærd i sit eget parti: »Jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer«

»Mønstret er, at det er mænd, der er ældre og har magt. Og det går ud over unge kvinder,« siger de Radikales Lotte Rod, der nu står frem med sine oplevelser om krænkende adfærd i dansk politik.

De Radikales Lotte Rod forklarer, at hun flere gange er blevet udsat for krænkende adfærd, og at det første gang skete, da hun var i ungdomspartiet Radikal Ungdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere kvindelige politikere – både nuværende og forhenværende – har de seneste dage delt historier om sexchikane og krænkende adfærd i dansk politik.

Hos de Radikale har ligestillingsordfører Samira Nawa blandt andet berettet om en decideret »rådden kultur« på Christiansborg, ligesom partiets gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, har beskrevet, hvordan hun så sent som i fjor oplevede krænkende adfærd i forbindelse med en politisk forhandling.

Og nu står endnu en radikal politiker frem.

Til DR fortæller partiets undervisningsordfører, Lotte Rod, om personer hos de Radikale, der har udsat hende for krænkende adfærd i løbet af hendes politiske karriere.

»Jeg har fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer,« siger hun til DR, hvor hun også forklarer, at det skete første gang i ungdomspartiet Radikal Ungdom, men at hun også har været udsat for sexisme internt i Radikale Venstre senere i sin karriere.

Og mønsteret er det samme, forklarer hun:

»Det er meget de samme mænd, der har gjort det ved mange kvinder. Mønstret er, at det er mænd, der er ældre og har magt. Og det går ud over unge kvinder,« siger hun til DR.

»Klap bagi af den samme mand«

Den omsiggribende debat om sexchikane og krænkende adfærd tog fart, da TV-værten Sofie Linde fortalte om sine personlige oplevelser med sexchikane i mediebranchen, og den har siden også bredt sig til dansk politik.

Tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic har tidligere berettet om krænkende adfærd i Folketinget, og i forbindelse med den seneste debat har hun i et indlæg i Ekstra Bladet fortalt, at »sexismen har slået rødder selv hos magthaverne i Folketinget«.

»Eksempelvis var der et folketingsmedlem, som var kendt for at være en »gammel gris«. Ham skulle man gøre alt for at ikke kramme. Hans hænder bevægede sig altid med lynets hastighed ned på ens balder, hvis man ikke var hurtig nok til at reagere,« skrev Özlem Cekic i indlægget.

Hos de Konservatives har børne- og familieordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, også fortalt om, hvordan hun har været udsat for krænkende adfærd på Christiansborg.

I en beretning til DR har hun skrevet, hvordan en bestemt politiker ad flere omgange har overskredet hendes grænser.

»På Christiansborg har jeg oplevet at blive passet op på gangen og få klap bagi af den samme mand,« skrev hun til DR.

»Det er klart, at vi ikke vil acceptere sexisme«

Folketingets ledelse, Præsidiet, holdt onsdag møde om, hvordan Folketinget skal håndtere sexisme og konkrete anklager.

På mødet blev der ikke nået en endelig konklusion, forklarede Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), efterfølgende til Ritzau:

»Vi skal arbejde videre med det, og vi vil inddrage erfaringer fra andre lande. Men det er klart, at vi ikke vil acceptere sexisme. Hvis man er udsat for det, så skal man kunne komme af med det på en betryggende måde,« sagde han.

Henrik Dam Kristensen understregede, at det kan være et kompliceret spørgsmål i Folketinget, som ikke har samme struktur som eksempelvis en virksomhed eller en offentlig myndighed.

»Der er flere arbejdsgivere på Christiansborg, og derfor skal vi tale med partierne i processen. Præsidiet har ansvaret for de ansatte i Folketinget, men partierne har ansvaret for deres medarbejdere,« sagde han.

Til DR siger de Radikales landsformand, Svend Thorhauge, at partiet nu vil igangsætte en anonym undersøgelse af, om partiet har et problem med sexisme.