Kollega til radikal topfigur: »Du er jo over 40, så skal du tage sådan noget med #MeToo som et kompliment«

De Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, er ikke i tvivl om, at der eksisterer krænkende adfærd på Christiansborg. Hun oplevede det selv i fjor.

»Det var ikke specielt morsomt,« siger Sofie Carsten Nielsen, der i fjor oplevede krænkende adfærd på Christiansborg. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om sexchikane og krænkende adfærd har for alvor bredt sig til Christiansborg, hvor blandt andre de Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, for nylig har berettet om en decideret rådden kultur, som det er nødvendigt at få undersøgt og gjort op med.

Og der bør ikke herske tvivl om, at der er problemer på Christiansborg, fortæller Samira Nawas partifælle Sofie Carsten Nielsen, der er gruppenæstformand hos de Radikale.

Til Politiken forklarer hun således, at hun selv oplevede krænkende adfærd i fjor i forbindelse med en politisk forhandling.

»Det var i den virkelig milde ende, hvor en anden af mine politiske kolleger – altså en MF – siger, at »du er jo over 40, så skal du tage sådan noget med #MeToo som et kompliment. Det ved du godt, ikke?«.«

»Hvad gjorde du så?« spørger Politiken.

»Så sagde jeg, at »det kan du tro, jeg aldrig nogensinde skal. Det er dyb alvor, og det burde du også tage alvorligt«. Så gik vi ind og forhandlede, og det var ikke specielt morsomt,« siger Sofie Carsten Nielsen til avisen.

En »gammel gris«

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), har meldt ud, at spørgsmålet om krænkende adfærd og sexchikane på Christiansborg nu skal diskuteres på et kommende møde i Folketingets ledelse, Præsidiet.

Og der bliver noget at tale om. Samira Nawa har således forklaret til TV 2, at siden hun i sidste uge gik ind i debatten om seksuelle krænkelser, har hun modtaget op til flere e-mail fra kvinder, der beretter om historier fra Christiansborg:

»De kan berette om tilfælde af en rigtig rådden #MeToo-kultur, hvor der falder bemærkninger om deres køn og deres krop, men også, hvor man bliver klappet i numsen eller gramset på,« siger Samira Nawa til TV 2.

Tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic har også tidligere berettet om krænkende adfærd i Folketinget, og i forbindelse med den seneste debat har hun i et indlæg i Ekstra Bladet fortalt, at »sexismen har slået rødder selv hos magthaverne i Folketinget«.

»Eksempelvis var der et folketingsmedlem, som var kendt for at være en »gammel gris«. Ham skulle man gøre alt for at ikke kramme. Hans hænder bevægede sig altid med lynets hastighed ned på ens balder, hvis man ikke var hurtig nok til at reagere,« skriver Özlem Cekic i indlægget.