Søren Pind om nominering til Årets Dansker: »Er det, fordi jeg har begået forræderi over for mit parti?«

Den tidligere Venstre-minister og mangeårige politiker på Christiansborg Søren Pind har forladt dansk politik. Fra sidelinjen sætter han dog stadig sit tydelige præg på den politiske debat, og det skyldes ikke mindst, at Dansk Folkeparti ikke længere kan lægge bånd på ham, forklarer han.

Søren Pinds farvel til politik kom som en overraskelse for de fleste – også statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De fleste ville formentligt tage det som et uforbeholdent kompliment at være blandt de få udvalgte i spil til titlen som årets dansker.

Men Søren Pind er ikke de fleste.

Det er derfor indledningsvist en lidt halvskeptisk ekspolitiker, som tager imod nyheden om sin nominering.

»Er det, fordi jeg har begået forræderi over for mit parti, at jeg er nomineret? Det er lidt mærkeligt,« siger Søren Pind om den kortfattede tekst, der forklarer, hvorfor han er én blandt ti kandidater til den pris, som fodboldspiller og EM-sølvvinder Nadia Nadim sidste år blev tildelt.

En kort diskussion om ordvalg kontra den oplevede virkelighed senere vil Søren Pind gerne medgive, at han er en mand med sine meningers mod, og at han ikke ligefrem rutter med sine synspunkter.

»Der gik jeg til kanten, men jeg mente hvert et ord.«


Formuleringen i nomineringen, fastholder han, er »lige skarp nok«, men:

»Selvfølgelig er jeg Venstre-mand, men jeg føler mig fri, og jeg siger, hvad jeg mener. Og jeg kritiserer glad og gerne mine egne, hvis det er det, det handler om.«

Der er dog et vigtigt »men« i den sammenhæng, uddyber den mangeårige politiker:

»Der er intet, jeg hidtil har sagt offentligt, som jeg ikke også har sagt til dem, det skulle siges til. Det kan godt være, jeg ikke har sagt alt offentligt, men jeg har sagt det til dem, det skulle siges til. På den måde har intet forandret sig, andet end at jeg nu kan tillade mig at sige lige, hvad der passer mig i offentligheden. Og det gør jeg så også.«

»Jeg mangler den sidste sultne energi«

Søren Pinds farvel til politik kom som en overraskelse for de fleste.

Det gjorde det også for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som en lørdag tidligere på året stod i køkkenet på Marienborg og stegte frikadeller, da beskeden blev overbragt personligt.

»Solrún, Søren vil stoppe!« sagde Løkke straks til sin hustru, inden han først lyttede til sin minister og siden sendte ham af sted med beskeden om, at han skulle tænke over det én gang til.

Men tænketiden ændrede ikke på Pinds beslutning, og 1. maj i år blev overvejelser til realitet, og en af dansk politiks mest markante skikkelser stoppede med øjeblikkelig virkning som uddannelses- og forskningsminister, ligesom han forlod Folketinget.

Søren Pind er blandt andet nomineret til Årets dansker for som en af få at forlade politik igen i tide. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Til Berlingske forklarede han dengang:

»Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for det, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi.«

Søren Pind forlod Christiansborg uden en reel plan for, hvad han skulle kaste sig over, men efter nogle måneders tænkepause kom svaret.

Sammen med blandt andre tidligere specialister i forsvaret ville den tidligere minister opbygge en virksomhed, der skal rådgive og undervise dansk erhvervsliv i at modstå presset fra hackere.

I virksomheden Langkjaer Cyber Defence, der blev grundlagt for et års tid siden, er Pind nu arbejdende bestyrelsesformand, ligesom han har investeret i en »solid aktieportefølje« samme sted.

»Den sorte Greve«

Men – som det fremgår af nomineringen – har Pind stadig sine klare holdninger, og dem tøver han umiddelbart ikke med at dele med offentligheden.

På Twitter, hvor eksministeren har godt 80.000 følgere, har han blandt andet lagt sig ud med sit tidligere parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti:

»DF er gået fra at være et nødvendigt korrektiv i dansk politik til en drivkraft. Det er en uholdbar situation. Populisme og kortsigtet tænkning uden sammenhæng skal ikke drive et samfund. Det kan heller ikke,« skrev han tidligere på året.

Om maskeringsforbuddet, der blev vedtaget efter en opslidende intern debat i Venstre, har han skrevet:

»I gamle dage bakkede borgerlige op om politiet. I dag mener nogle, at de skal lægge mord og røverier til side for at flå tøjet at kvinder.«

Om Finansministeriet har han skrevet:

»Når det kommer til Finansministeriets behandling af de øvrige ministeriers faglighed, har jeg til gode at se forskellen til Trumps ledelsesfacon.«

Den tidligere partifælle Marcus Knuth har også fået et par borgerlige ord med på vejen i Berlingskes polemiske klumme »Groft Sagt«, hvor Pind er blevet tilknyttet holdet af skribenter.

Her har han således betegnet Knuth som »Den sorte greve« og kritiseret ham for at forsøge at undgå at ende i retten i en injuriesag anlagt af den kvindelige imam Sherin Khankan.

Søren Pind griner lidt undervejs, da han bliver præsenteret for eksemplerne, og da Finansministeriet bliver nævnt, udbryder han:

»Finansministeriet er skyld i alt ondt i det her land, så det har jeg bestemt sagt!«

Gik til kanten med kritik af DF

Kritikken af Dansk Folkeparti ville være »fuldstændigt umulig« at komme med, da han var minister, forklarer Pind. Han erkender samtidig, at han gik til grænsen, da han som justitsminister i et opsigtsvækkende interview med Politiken advarede mod den yderste højrefløjs indflydelse – uden dog at nævne Dansk Folkeparti specifikt.

»Der gik jeg til kanten, men jeg mente hvert et ord,« siger han og uddyber:

»En af mine overvejelser, da jeg forlod politik, var også, at jeg følte, at det var nødvendigt for mig at blive en friere stemme end det, jeg var. Og det er rigtigt, at Dansk Folkeparti er meget ømfindtlige over for enhver kritik. Det er meget, meget vanskeligt at fremsætte som minister selv fuldstændigt berettiget kritik i de sammenhænge.«

Søren Pind talte i sin tid i regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen om det parlamentariske grundlag:

»Jeg sagde engang til ham, at »nogle gange får DF mig til at bide i bordpladen«, hvorpå han bemærkede, at den eneste grund til, at jeg havde en bordplade at bide i, var på grund af DF. Og det er jo rigtigt. Sådan er det.«

Der er mange måder at forlade dansk politik på. Søren Pind forlod Christiansborg af egen fri vilje, og han er stadig tilfreds med den beslutning i dag.

»Jeg har simpelthen ikke fortrudt et sekund. Mit alternativ havde været at køre videre i den samme ramasjang og så langsomt blive forbitret af alle dem, der ikke forstod, at jeg havde den evindelige sandhed til alting,« siger han og griner.

Det er over et halvt år siden, at Søren Pinds exit fra dansk politik gav genlyd på Christiansborg.

Hvis tidligere partifæller og parlamentariske grundlag skulle få den tanke, at hans kritik af landets folkevalgte og den førte politik vil forstumme, står de foran en skuffelse. Oven i »Groft Sagt«-indlæg, faste klummer i Berlingske og Twitter-indspark er der således også en bog på vej, som udkommer i det nye år.

»Der nogle ting, som jeg synes, er forkerte i dansk politik, og dem kommer jeg til at skrive om i den bog. Men jeg forlader politik uden personlig bitterhed, og det er ret vildt. Det er der ikke mange, det er lykkedes for.«