Nadia Nadim er Årets dansker 2017: »Jeg føler, at det er en kærlighedserklæring fra Danmark«

Læserne og juryen har stemt: Årets dansker 2017 er Nadia Nadim.

Årets Dansker 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nadia Nadim løfter en statuette, på samme måde som hun løfter en pokal.

Op i luften, over hovedet og så tre hurtige rusk.

»Tak til alle læserne, der har stemt på mig. I har valgt rigtigt,« sagde Nadia Nadim og brød ud i en charmerende latter:

»Ej, spøg til side. Jeg er meget beæret og rigtig, rigtig stolt over at stå her med prisen.«

Tirsdag eftermiddag blev Nadia Nadim, professionel fodboldspiller, EM-sølvvinder og medicinstuderende, kåret som Årets dansker 2017 af Berlingske.

»Det er vanvittigt og ret ubeskriveligt. Jeg havde ikke troet, at jeg ville vinde, og jeg er så taknemmelig. Jeg føler, at det er en kærlighedserklæring fra Danmark,« sagde Nadia Nadim, som måtte skrive autografer og stille op til selfies med flere fra publikum.

Hun ser prisen som et skulderklap og et tegn på, at hun gør noget rigtigt:

»At stå her og have fået den kærlighed, forstår jeg virkelig ikke, og jeg mangler ord til at beskrive situationen. Som det blev sagt, har jeg vundet en del ting, men den her er nok det, der kommer til at betyde allermest for mig.«

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Søren Bidstrup.

 

Det er fjerde år i træk, at prisen som Årets dansker overrækkes til en person, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål, som vel at mærke er til gavn for andre end vedkommende selv.

Nadia Nadim er Årets dansker 2017, fordi hun er et menneske og en personlighed, som vores fælles Danmark har brug for, lød begrundelsen. Eller som journalist Torben Steno for nylig formulerede det i Berlingske:

»Danmark har mere brug for hende, end hun har for os«.

Hun er et symbol på, at det er muligt at opnå de højeste mål, selv om hendes udgangspunkt var sværere end de fleste andres, sagde Berlingskes chefredaktør Tom Jensen i sin tale til det fremmødte publikum, som blandt andet talte seks af de ti nominerede, Nadia Nadims mor og flere af de jurymedlemmer, som sammen med Berlingskes læsere har været med til at vælge vinderen.

»Du er fodboldspiller – og kvinde,« sagde Tom Jensen, mens Nadia Nadim rykkede helt ud på kanten af sit stolesæde og nikkede ja til den konstatering:

»Du har været med til at føre kvindefodbolden frem fra en tilværelse i det obskure til en plads i rampelyset med seerrekorder, når de store kampe spilles,« fortsatte chefredaktøren og fremhævede, hvordan piger i hele landet nu kaster sig over fodboldspillet, efter Nadim sammen med kvindelandsholdet vandt sølv ved Europamesterskaberne i sommer og scorede i både kvartfinalen, semifinalen og finalen.

»Det er meget i sig selv,« sagde Tom Jensen og holdt en kort kunstpause:

»Men du er meget mere end en fodboldspiller«.

Artiklen fortsætter under billedet

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen overrækker prisen som Årets dansker 2017 til Nadia Nadim. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

 

Nadia Nadim kom til Danmark som flygtning fra Afghanistan som 12-årig, fik statsborgerskab og taler i dag syv sprog. Hun er verdensborger og har haft en professionel fodboldkarriere i USA, og lige om lidt rykker hun til klubben Manchester City England. Ved siden af sin karriere på fodboldbanen jonglerer hun et krævende medicinstudie, og om to semestre er hun færdiguddannet læge.

Netop det faktum, at Nadia Nadim har en anden etnisk baggrund end dansk, blev også nævnt i talen til hende. Fordi hun er et eksempel på, hvor langt ambitioner, flid og målrettethed kan bringe mennesker, som kommer til Danmark udefra.

Danskhedsdebatten, som med jævne mellemrum fylder herhjemme, har Nadia Nadim da heller ikke kunnet holde sig ude af. Hun har tidligere i et interview med Danmarks Radio sagt, at hun bliver såret over den retorik, som nogle indimellem bruger om flygtninge, indvandrere og efterkommere. Det er ikke det Danmark, hun kender og elsker, siger hun.

Under EM kom emnet igen på banen, da Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti i et Facebook-opslag kritiserede pressen for at »fremhæve en udlænding som noget særligt«. Opslaget blev siden slettet, og Eilersen fortalte, at hun følte sig misforstået.

Nadia Nadim selv havde ikke meget tilovers for opslaget, men tog det på sin egen cool-facon:

»Hvad skal jeg sige? Der er mange haters, og jeg håber, at de bliver mine fans en dag (…) Jeg er her for at blive, og det bliver nok svært at lave om på,« sagde hun dengang til BT.

Adspurgt, hvad hun i dag - med prisen som Årets dansker i hånden - tænker om den skepsis, nogen mødte hende med, svarer Nadia Nadim:

»Jeg vil bare sige: In your face«

»Ej, folk har lov til at have deres egne meninger, og jeg bliver ikke berørt af sådan nogle ting. Selvfølgelig er det ærgerligt og trist, især fordi jeg gør så meget for at bidrage og repræsentere Danmark. Men at der er én, der har den mening, er helt cool med mig, for resten af befolkningen synes, at jeg gør det rigtige, og det her er beviset,« sagde Nadia Nadim og nikkede ned mod sin pris.

Nadia Nadim var én af i alt ti nominerede til prisen som Årets dansker 2017.

Læs hele Tom Jensens tale til Nadia Nadim.

 

De nominerede  til prisen som Årets dansker 2017 var:

André Rogaczewski
Medstifter, partner og adm. direktør i Netcompany – læs portræt

Anja Ringgren Lovén
Stifter af organisationen DINNødhjælp – læs portræt

Bjarke Ingels
Arkitekt, stifter af BIG, Bjarke Ingels Group – læs portræt

Flemming Besenbacher
Fysiker, professor, formand for Carlsbergfondet – læs portræt

Jeanette Varberg
Arkæolog, museumsinspektør, Moesgård Museum – læs portræt

Kristian Thulesen Dahl
Partiformand, Dansk Folkeparti – læs portræt

Nadia Nadim
Professionel fodboldspiller, medicinstuderende – læs portræt

Rani Hørlyck
Skoleleder, Søndervangsskolen i Viby – læs portræt

Svend Brinkmann
Professor, forfatter og debattør – læs portræt

Viktor Axelsen
Singleverdensmester i badminton – læs portræt