Rystet bagland: Elbæk og co. bør overdrage mandater

Alternativets bagland opfordrer de fire afhoppere til at overlade pladsen i Folketinget til suppleanter.

Uffe Elbæk har mandag forladt det parti, som han selv var med til at stifte. Hans kreds ville have ham til at bakke offentligt op om den nye politiske leder Josephine Fock, men det ville Elbæk ikke. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uffe Elbæk og de tre andre folketingsmedlemmer, som mandag forlod Alternativet for at blive løsgængere, bør have nok politisk pli til at overlade deres poster til suppleanter, mener dele af baglandet.

Efter at de fire har forladt partiet, står Torsten Gejl som eneste mand tilbage i Alternativet på Christiansborg efter flere uger med intern uro og personkonflikter.

I en udtalelse skriver Alternativet i Midt- og Vestjylland, at de respekterer de fire folketingsmedlemmers beslutning. Kredsbestyrelsen tilføjer dog:

»Det står imidlertid også lysende klart for os, at de folketingsmedlemmer, der nu har meldt sig ud, bør udvise den fornødne politiske pli og overlade deres poster til deres Alternative suppleanter.«

Bestyrelsen i Nordjyllands Storkreds, hvor den ene af afhopperne Susanne Zimmer er valgt, er rystede og kede af det. Bestyrelsen havde ønsket, at Susanne Zimmer havde taklet situationen anderledes.

»Vi beklager naturligvis, at Susanne som løsgænger tager sit mandat med, og vi havde håbet, at hun ville overdrage det til sin 1. suppleant, Anne-Louise Lopez Bøttger Rasmussen,« skriver storkredsbestyrelsen i en udtalelse.

»Især med blik på, at Susanne sidder i Folketinget på et tillægsmandat og med stemmer fra sine modkandidater i Nordjylland, samt fra Øst- og Midt-Vestjylland.«

Krisen i Alternativet startede, efter at Josephine Fock blev valgt som leder af baglandet. Hun havde dog ikke opbakning fra folketingsgruppen, som alle havde stemt på forhenværende politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

Efterfølgende trådte anonyme kilder frem i dagbladet Information og beskyldte hende for at overfuse og ruske i folk. Det har hun selv afvist. Men hun har erkendt, at hun ikke var »den bedste version af sig selv.«

Lørdag udtrykte en splittet hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock som leder. Det fik flere medlemmer af hovedbestyrelsen samt partiets pressechef til at trække sig og senere de fire folketingsmedlemmer.

Et samlet bagland står dog sammen om at bakke Josephine Fock op.

»Alle storkredse bakker op om Josephine Fock, har jeg fået besked om,« siger Bina Seff, der er forperson i partiets kreds i Nordsjælland.

Forpersoner fra storkredsene har ifølge Bina Seff talt sammen mandag.

/ritzau/