Minister: »Vi kan ikke være bekendt at uddanne til arbejdsløshed«

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen vil ikke sende nyuddannede ud i lange arbejdsløshedskøer. Derfor skal der optages færre studerende på uddannelser med ringe jobmulighed.

Sofie Carsten Nielsen (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem år med forelæsninger, gruppearbejde og intensive studier kan være spildt, hvis der ikke er arbejde inden for det fag, man har uddannet sig i.

Tusindvis af nybagte akademikere ender uden for arbejdsmarkedet, men det vil uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) nu gøre op med ved at nedlægge 4.000 studiepladser på videregående uddannelser, hvor udsigten til et efterfølgende job er dårligst.

»Vi kan ikke være bekendt at uddanne til arbejdsløshed,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

»I dag er der desværre alt for mange unge mennesker, som bruger mange år af deres liv på at tage en uddannelse, og som så ikke kan bruge det, de har lært, fordi der ikke er job til dem.«

Ifølge Uddannelsesministeriet bliver der i dag optaget 15.000 studerende på uddannelser med dårlige jobudsigter, og det tal vil regeringen over tre år bringe ned til 11.000. Det svarer til seks procent af de 65.000, der blev optaget på en videregående uddannelse i år.

»Vi skruer en lillebitte smule ned for de uddannelser, hvor der systematisk over en tiårig periode har været en overledighed, så mange hundrede og nogle steder tusinde unge kommer ud og ikke kan få job,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Regeringen har udpeget de uddannelsesgrupper, hvor der skal nedlægges studiepladser, men det er op til de enkelte institutioner at beslutte, hvor pladserne specifikt skal reduceres.

Ministeren understreger, at ønsket ikke er at skære med, men at flytte de studerende over i andre uddannelser med bedre jobmuligheder.

»Vi kan se, at der er en kæmpe gruppe af ledige, der går rundt og ikke kan bruge deres uddannelse til noget. Der kommer så flere og flere de kommende år, og det er jeg nødt til at tage ansvar for. Vi kan ikke bare blive ved med at sende de andre ud bag ved dem i arbejdsløshedskøen,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Ministeren frygter ikke, at uddannelser vil lukke på grund af regeringens tiltag.

Hun understreger over for Berlingske Nyhedsbureau, at hun har haft grundige drøftelser med uddannelsesinstitutionerne.