Minister afviser kritik af vaccinesalg men vedstår sig ét punkt

Saudiarabisk konglomerat købte vaccineenhed for 15 millioner kroner sidste år, hvilket har vakt kritik.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Sundheds- og Ældreministeriet er markant uenig med Rigsrevisionen i sagen om salget af statens vaccineenhed til et saudiarabisk selskab for 15 millioner kroner.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på et samråd tirsdag.

»Ministeriet finder kritikken uproportional og på flere stræk uberettiget. Selvfølgelig er der ting, der kunne være gjort bedre, og ministeriet er da også blevet klogere undervejs«, siger hun.

På et samråd, indkaldt af Enhedslisten og SF, kræver de to røde partier svar på, hvad der kan drages af læring i forbindelse med salget, som er blevet kritiseret vidt og bredt.

Vaccineenheden har blandt andet ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme. Overvejelserne om salg, lukning eller fortsættelse blev indledt i 2012 og førte til en salgspris på kun 15 millioner kroner efter års forberedelse.

Sundhedsministeren afviser en række kritikpunkter fra Rigsrevisionen, men vedstår sig en enkelt ting.

Nemlig at der ikke blev udarbejdet en plan for adskillelsen af it mellem det, der skulle blive i SSI og de solgte enheder.

Samtidig afviser hun resten af kritikken fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, hvis formand, Peder Larsen (SF), kaldte det »en lærerbog i, hvordan et statsligt aktivt ikke skal sælges«.

Ministeriet blev blandt andet kritiseret hårdt for det langsommelige salg af Statens Serum Instituts vaccineenhed. Udgifterne til salget løber op imellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner ifølge Rigsrevisionen.

Men det tal mener ministeren er behæftet med væsentlig usikkerhed.

Kritikerne anfører, at der er sket et vigtigt tab af Danmarks forsyningssikkerhed.