Massiv kritik af Bødskov for manglende alkolåse

Både eksperter og politikere kritiserer justitsministeren for ikke at have ført lov om alkolåse ud i livet efter tre år. Vi mangler et seriøst svar fra ministeren, lyder det fra de Konservative.

ARKIVFOTO af Morten Bødskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre år efter at være blevet enstemmigt vedtaget i Folketinget er loven om alkolåse i dømte spritbilisters biler endnu ikke gennemført. Justitsminister Morten Bødskov (S) forklarer den lange behandlingstid med »tekniske og administrative problemer«. Men den køber de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), ikke.

»Det er absolut for dårligt, at alkolåsene stadig ikke er kommet på plads, og vi savner et seriøst svar på hvorfor. Vi har tidligere - hvor vi konstaterede, at der ikke var sket noget - stillet spørgsmål til justitsministeren. Dengang fik vi at vide, at det var på grund af økonomien, at alkolåsene var for dyre, og at indførelsen kunne give en social slagside. Senere har vi fået at vide, at teknikken i politiet ikke var på plads,« siger Tom Behnke.

»Der kommer hele tiden nye undskyldninger for ikke at gøre det, som Folketinget har besluttet for længst, og det holder simpelthen ikke. Så må regeringen afsætte de ressourcer, der skal til for at få det her implementeret. Så må de embedsmænd gøre det, der skal til. Om de så skal arbejde i døgndrift,« tilføjer Behnke.

Eksperter i offentlig forvaltning kritiserer i Kristeligt Dagblad også den lange behandlingstid. Tim Knudsen, tidligere professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, vurderer sågar, at det kan udløse en næse eller et mistillidsvotum til justitsminister Morten Bødskov, hvis han efter tre år stadig ikke kan forklare forsinkelsen med andet end »tekniske problemer«.

Hverken justitsministeren eller Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), vil kommentere yderligere på sagen, end at loven lader vente på sig på grund af »administrative, tekniske, systemmæssige og juridiske problemer«.

I mens håber partiets trafiksikkerhedsordfører, Jan Johansen (S), på snarlig implementering.

»Jeg er sikker på, at det har voldt tekniske og administrative udfordringer, men omvendt erkender jeg, at det kan virke underligt, at det skal tage så lang tid at få igennem. Jeg håber, at vi af trafiksikkerhedsmæssige årsager inden længe kan få det her igennem,« siger Jan Johansen.

Dansk Folkepartis Kim Christiansen (DF) har nu kaldt Morten Bødskov i samråd for at få en forklaring på, hvorfor loven ikke er blevet ført ud i livet.