Løkke undsiger Støjberg om JPs rolle i tegninge-debat

Mens Jyllands-Posten af Inger Støjberg (V) har fået kritik for ikke at bringe tegninger fra Charlie Hebdo efter attentatet mod satiremagasinet, er Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen klar med ros.

Lars Løkke Rasmussen undsiger sin politiske ordfører, Inger Støjberg. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyllands-Posten har som en af de eneste landsdækkende danske aviser ikke bragt Charlie Hebdos kontroversielle tegninger i kølvandet på terrorangrebet mod det franske satiremagasin i sidste uge. Alligevel har avisen »meget flot været med i forreste række«, mener Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V).

Dermed undsiger han sin politiske ordfører, Inger Støjberg (V), der i sidste uge anklagede Jyllands-Posten for at sælge ud af ytringsfriheden ved ikke at genoptrykke Charlie Hebdo-tegningerne.

»Jeg redigerer ikke Jyllands-Posten, jeg redigerer ikke nogen aviser. Jeg har den tilgang til det, at vi skal værne om ytringsfriheden. Det betyder, at vi i morgen skal sige det, vi også ville sige i går. Vi skal ikke med afsæt i det her sige noget, vi ikke mener, og det ligger egentlig trygt i Jyllands-Postens redaktørs hænder. Så gør det indtryk på mig, hvad han også selv siger - åbent, modigt og ærligt - at der indgår nogle sikkerhedsmæssige overvejelser i den måde, Jyllands-Posten er blevet redigeret på konkret,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Og hvad skal vi bruge det til? Det skal vi ikke bruge til at rette fingre mod Jyllands-Posten,« betoner Venstre-formanden.

Han henviser til, at Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen, forklarede sine overvejelser omkring ikke at bringe tegningerne med udgangspunkt i avisens meget fremtrædende rolle under Muhammed-krisen i 2005.

»Sandheden er, at det for os ville være helt uansvarligt at trykke gamle eller nye profettegninger lige nu. Det vil mange ikke gerne indrømme. Det gør jeg, om end meget modstræbende. Jyllands-Posten har et ansvar for sig selv og sine medarbejdere, men også et videre ansvar - desværre. Ytringsfriheden er truet som aldrig før. Det pres mærker alle, særligt vi på Jyllands-Posten,« sagde Jørn Mikkelsen i et interview med jp.dk dagen efter attentatet mod Charlie Hebdo, der i 2006 genoptrykte Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Lars Løkke Rasmussen gentager, at der ikke skal peges fingre ad Jyllands-Posten for at tage en beslutning om at udvise ekstra agtpågivenhed.

»Det her skal vi bruge til at forstå, hvad det egentlig er for nogle kræfter, vi er oppe i mod - og tage det her dødsensalvorligt,« siger Lars Løkke Rasmussen, der direkte adspurgt dog ikke vil forholde sig til Inger Støjbergs udtalelser, men understreger, at han bliver spurgt til, hvad han selv mener.