Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) modsiger sig selv, når hun både taler om, at det ikke kan lade sig gøre for Danmark at gå imod EU for at fastholde et optjeningsprincip for den danske børnecheck, men samtidig siger, at hun vil gå imod EU, hvis problemet bliver for stort.
Det mener oppositionen, efter at Helle Thorning-Schmidt tirsdag tog fat på diskussionen om de danske velfærdsydelser, da hun meddelte, at regeringen vil støtte Finland i en sag mod EU og optjeningsregler for dagpenge.
»Statsministeren siger i dag (tirsdag, red.) meget overraskende, at der ikke er basis for at kontakte EU-Kommissionen, med mindre at det her skrider økonomisk. Jamen, hvor er vi så henne? Enten er der altså mulighed for at gå ind i en diskussion med Kommissionen, ellers er der ikke,« lød det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), under spørgetimen med statsministeren i folketingssalen.
Helle Thorning-Schmidt fremlagde tirsdag regeringens planer om at støtte Finland på et pressemøde. Her gentog hun samtidig regeringens standpunkt om, at det ikke kan lade sig gøre at gå imod EU i sagen om den danske børnecheck, der drejer sig om klare juridiske afgørelser, forklarede statsministeren.
Men alligevel lukkede hun op for, at børnechecken kan føre til et opgør med EU, hvis problemet vokser.
»Så længe det er et problem af et økonomisk begrænset omfang, så jeg kan godt leve med den situation, vi har nu. Men hvis det viser sig på et tidspunkt, at det bliver meget voldsommere, og der skabes en decideret finansiel ubalance på baggrund af, hvordan børnechecken benyttes, så synes jeg, vi skal tage en snak med Kommissionen om, hvordan vi så kan værne om den ydelse, vi har,« sagde Helle Thorning-Schmidt.
Det er i kontrast til, at hun tidligere på mødet slog fast, at der ikke er en juridisk bevæggrund for at gå ind i sagen.
»Når der er gode juridiske argumenter - og vi mener, at vi har en sag med andre ord - så fører vi sagen. Men det giver ikke mening at føre en sag, når vi ikke engang kan få vores egne jurister til finde juridiske argumenter for det (at tage en sag op med EU, red.), sagde Helle Thorning-Schmidt.