Lene Espersen genåbner efterlønsdebatten

Dagpengereformen ændrer ikke ved, at der kan blive behov for at stramme op på efterlønnen, siger de Konservatives leder, Lene Espersen.

Lene Espersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative sætter efterlønnen til debat igen, når regeringen omkring årsskiftet skal lægge en langsigtet plan for at skabe holdbarhed i økonomien. Selvom VK og Dansk Folkeparti netop har aftalt en genopretningsplan, der halverer dagpengeperioden til to år, så kan der ifølge de Konservatives leder, Lene Espersen, stadig blive behov for at stramme op på efterlønnen.

»Vi kommer med en ny holdbarhedsplan, når vi når årsskiftet, og der er ingen tvivl om, at den dagpengereform, vi lige nu laver, er med til at øge arbejdsudbuddet ganske betragteligt, men jeg står fast på det, jeg tidligere har sagt. Jeg mener, at man fordomsfrit må diskutere, om vi skal se på efterlønsordningen. Jeg har foreslået, at Velfærdsforliget bliver fremrykket for at være med til at gøre noget ved det problem, at om fem år har vi flere hundrede tusinde flere mennesker på folkepension og ikke nær så mange, der kommer ind på arbejdsmarkedet. Den udfordring skal vi tage alvorligt,« siger Lene Espersen.

Da Lene Espersen i januar foreslog en fremrykning af Velfærdsforliget udløste det en regeringskrise. Både Venstre og Dansk Folkeparti afviser også nu at diskutere efterlønnen.

»Venstre vil i hvert fald overholde forliget og ikke ændre på efterlønnen. Det står fast. Man skal være opmærksom på, at en meget stor del af problemerne er løst med dagpengereformen,« siger Venstres politiske ordfører, Peter Christensen.

Og fra Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, lyder det:

»De Konservative er i en situation, hvor hun som formand prøver at finde noget, der kan løfte dem i konkurrencen med Liberal Alliance.«