Inger Støjberg advarer mod at hænge mænd ud som »sexhungrende monstre«: »Det er simpelthen for langt ude«

Venstres fungerende formand, Inger Støjberg, blander sig nu i debatten om sexisme på Christiansborg. Og det er med en advarsel til sine kolleger. »Der har i medierne været eksempler på politikere, der har følt sig krænket over at få at vide, at de er pæne.«

»Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den #MeToo og sexisme-snak,« lyder advarslen fra Venstres fungerende formand, Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adskillige kvindelige politikere har i den seneste tid stillet sig frem med deres oplevelser med krænkende adfærd og sexchikane på Christiansborg, og nu blander en af dansk politiks mest prominente kvinder sig i debatten med en noget anden tilgang.

Venstres næstformand – og i øjeblikket fungerende formand – Inger Støjberg advarer således mod, at debatten om sexisme griber om sig, og at mænd bliver unødigt mistænkeliggjort.

»Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den #MeToo- og sexisme-snak,« skriver Inger Støjberg i et opslag på Facebook tidligt mandag morgen:

»Ingen skal finde sig i f.eks. at blive berørt upassende eller blive udsat for deciderede overgreb. INGEN. Men lige nu er det, som om alle mænd bliver udråbt som sexhungrende og krænkende monstre. Jeg vil derfor også meget, meget nødig være mand i 2020, for ALT kan åbenbart misforstås og udlægges som sexisme.«

Inger Støjberg bemærker, at den seneste tids vidnesbyrd i hendes optik kan ende med at fjerne fokus fra alvoren i de mest grelle krænkelsestilfælde.

»Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om en kvindes udseende kan blive udlagt som sexisme. Der har i medierne været eksempler på politikere, der har følt sig krænket over at få at vide, at de er pæne. Altså, hvad der efter min mening bør opfattes som et godt, gammeldags kompliment,« skriver hun:

»På den anden side har vi de dybt grænseoverskridende tilfælde med trusler eller krav om seksuelle ydelser. Det er altså to vidt forskellige ting, og vi skal passe på med, det ikke skvulper over i hinandens kar! Gør det det, risikerer vi, at det tager alvoren ud af de virkelige krænkelsestilfælde.«

»Fuldstændig ude af proportioner«

Venstre-næstformanden er fungerende formand for Venstre frem til oktober, mens V-formand Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt, efter han for nylig blev opereret for en diskusprolaps.

Støjberg skriver videre i sit opslag, at der »selvfølgelig« er kvinder, som bliver udsat for krænkende adfærd og overgreb, og at det er »forfærdeligt, hver eneste gang det sker«.

»Men netop de »rigtige« krænkelsestilfælde må ikke drukne i en krænkelseskultur, der er kommet fuldstændig ud af proportioner,« skriver hun i sit opslag, der på to timer havde fået knap 7.500 likes.

»Jeg mener ærligt talt, at verden bliver et rigtigt trist sted, hvis mænd ikke længere tør give en kvinde et kompliment om, at hun ser godt ud, i bare frygt for, at det kan blive opfattet forkert, og at han derfor risikerer at blive hængt ud. Lad os holde fokus og sætte prompte ind, når kvinder – eller mænd – bliver rigtig krænket. Hvis alt og alle konstant føler sig krænket over alverdens ting, tager det fokus fra de alvorlige tilfælde.«

Nævner ingen navne

Inger Støjberg nævner ingen specifikke kvindelige kolleger, som ifølge hende har blæst debatten ud af proportion ved eksempelvis at udlægge »uskyldige komplimenter« som sexisme.

Det er derfor uklart, hvem Venstre-politikeren henviser til.

Nogle af de kvindelige politikere – både tidligere og nuværende – der i den seneste tid er stået frem med deres oplevelser, er blandt andre de Konservatives børne- og familieordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, de Radikales undervisningsordfører, Lotte Rod, og de Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen.

Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Mette Reissmann og de to tidligere folketingsmedlemmer for SF Özlem Cekic og Pernille Frahm har også delt deres beretninger om sexisme og grænseoverskridende adfærd.

Folketingets ledelse, Præsidiet, holdt onsdag i sidste uge møde om, hvordan Folketinget fremover skal håndtere sexisme og konkrete anklager.