Heunicke erkender »mange usikkerheder« i beregninger om Danmarks genåbning

Regeringen har præsenteret sin plan for den delvise genåbning af Danmark fra 1. marts, som baserer sig på beregninger og anbefalinger fra eksperter og sundhedsmyndighederne. Under præsentationen anerkendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) dog, at der er »mange forbehold og usikkerheder« ved de beregninger.

 
Fra på mandag åbner dele af det danske samfund, lyder det fra regeringen på et pressemøde på Christiansborg. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Danmark genåbner delvis mandag 1. marts.

Regeringen er med sine støttepartier blevet enige om en delvis genåbning, der sker på baggrund af beregninger og anbefalinger fra regeringens såkaldte indsatsgruppe, der blandt andet består af sundhedsmyndighederne.

Ingen af de blå partier er dog med i aftalen, da de ifølge deres eget udsagn blev »smidt ud« af forhandlingerne sent tirsdag aften, fordi de ville åbne mere, end eksperterne lagde op til.

Berlingske kan onsdag berette, at flere uafhængige forskere sår tvivl om beregningerne fra Statens Serum Institut (SSI), som tidligere har regnet markant forkert i mange af sine forudsigelser af epidemiens udbredelse og antallet af indlæggelser på landets hospitaler. Især ved forårets genåbning i 2020.

SSI erkender selv, at beregningerne »ikke skal tages direkte for pålydende«, og nu anerkender også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at beregningerne ikke er fakta:

»Der er mange forbehold og usikkerheder i de her beregninger, så vi vil selvfølgelig følge udviklingen i de kommende uger meget tæt. Så vil det vise sig, om der er plads til at åbne noget mere,« sagde han på pressemødet onsdag formiddag om genåbningen.

»Regneark må ikke komme før virkelighed«

Sundhedsministeren var ellers i TV Avisen på DR1 mandag aften for at præsentere indsatsgruppens indstillinger til regeringen. Her blev der ikke nævnt noget om beregningernes usikkerhed.

»Der, hvor vi har de sikreste tal, er midt i april, og der vil man ligge på et sted tæt på 900 indlagte. Derfra bliver det lidt vanskeligere at se, hvornår det for alvor knækker,« lød det fra Magnus Heunicke.

Justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortalte onsdag om den delvise genåbning af Danmark på et doorstep-pressemøde på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

De blå partier ville ikke være med i en aftale, fordi regeringen ikke var villig til at gå længere end eksperternes anbefalinger. Formændene for blokkenes to største partier, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), har begge udtrykt bekymring for de menneskelige omkostninger ved den vidtgående nedlukning, og sidstnævnte har advaret mod slavisk at følge eksperternes anbefalinger.

»Vi politikere har et ansvar for at træffe politiske beslutninger, og derfor må vi ikke sige, at regneark kommer før virkelighed,« sagde Søren Pape Poulsen til Berlingske inden tirsdagens forhandlinger.

På trods af det dramatiske sammenbrud i tirsdagens forhandlinger om genåbningen åbnede regeringen på onsdagens pressemøde for nye forhandlinger med blå blok, da man ønsker »et bredt samarbejde« om den mere langsigtede strategi for genåbningen af Danmark.

Du kan få et overblik over, hvad der åbner fra mandag, her.