V og K advarer regeringen før møde: Kuren mod corona risikerer at blive værre end sygdommen

Ønsket om at få elever tilbage på deres efterskoler og at genåbne små butikker står højt på dagsordenen for V og K forud for et coronamøde med regeringen om genåbninger og restriktioner.

K-formand Søren Pape Poulsen efterlyser en diskussion om, hvorvidt elever i 3. g nu kan komme tilbage på skolebænken. Billedet er fra Hillerød Tekniske Gymnasium i efteråret 2020, hvor eleverne skulle bære mundbind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når Søren Pape Poulsen (K) og de andre partiledere på Christiansborg tirsdag holder møde med statsministeren og regeringen om lempelser af coronarestriktionerne, har han særligt et par punkter på dagsordenen.

Han efterlyser i første omgang muligheder for lokale eller regionale genåbninger alt efter smitteudbredelse, ligesom »vi må have de små butikker og de liberale erhverv åbnet igen«.

»Vi burde allerede i morgen genåbne efterskoler og højskoler. Er der steder, hvor det er muligt at lave bobler, er det da der,« siger Søren Pape Poulsen:

»Vi efterlyser noget kreativitet. Kunne man forestille sig, at eleverne i 9. klasse kommer i skole om eftermiddagen, når de små klasser er gået hjem? Kunne man lade elever i 3. g vende tilbage?«

Meldingen er den samme fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

»I Venstre har vi sagt klart, at vi ønsker at åbne skolerne for de ældste elever samt højskoler og efterskoler. Og så skal vi have åbnet for de små erhvervsdrivende og butikkerne. Det er vores første prioriteter,« skriver hun til Berlingske.

Søndag skriver Mette Frederiksen (S) på Facebook, at »næste uge kommer til at handle om, hvordan vi forsvarligt kan udfase nogle flere af restriktionerne. Måske regionalt«.

»Mere om det i morgen (mandag, red.), når eksperterne har regnet på tallene og mulige scenarier,« tilføjer hun.

Regeringen har allerede meldt ud, at den onsdag vil oplyse, hvorvidt og i givet fald hvilke restriktioner der kan lempes.

De nuværende restriktioner udløber 28. februar.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver søndag på Facebook, at »vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt. Og så skal vi være klar til hurtige lokale nedlukninger«.

Mandag mødes borgmestre og regionsformænd med fire ministre for at blive orienteret om, hvordan »regeringen har igangsat et arbejde med at fastsætte en model for hurtig etablering af flere kvikteststeder tæt på danskerne«.

»Smitten vil gå op og ned«

Søndag melder Statens Serum Institut (SSI), at der er konstateret 496 smittetilfælde med covid-19 det seneste døgn, en positivprocent på 0,37, mens der fortsat er 248 indlagte og yderligere fem døde med coronavirus. Dertil kommer, at den britiske variant nu er den dominerende coronavariant herhjemme.

Ifølge Søren Pape Poulsen »bliver vi på et tidspunkt nødt til at spørge os selv, om kuren er værre end sygdommen«.

»Tænk, hvad der kommer af ting, vi skal have samlet op på i det her samfund,« siger han og henviser til alt fra øvrige sygdomme og mental sundhed til økonomi.

Samme advarsel kommer fra Sophie Løhde.

»Vi må indstille os på, at smitten vil gå op og ned i den kommende tid. Det afgørende er, at hospitalerne ikke må blive overbelastet. Og hvis smitten stiger markant et sted, må vi lukke ned hurtigt og effektivt lokalt. Vejen ud af corona handler om at se muligheder frem for begrænsninger. For ellers ender kuren med at blive værre end selve sygdommen,« skriver hun.

Lørdag beskrev iværksætteren og erhvervsmanden Martin Thorborg over for Berlingske, hvordan mange små virksomheder er »mere end pressede«.

»De er på sammenbruddets rand. Deres forretning er tvangslukket, de har ingen penge,« konstaterer han.

K-formanden opfordrer også regeringen til at tænke sig om en ekstra gang, inden den arbejder videre med, at alle danskere i fremtiden skal testes et par gange om ugen.

»Det er helt vildt. At ville bruge så mange penge på at teste i områder, hvor der er meget lidt smitte,« siger han.

Men skal vi ikke tage situationen med coronavirus, som den er nu, meget alvorligt?

»Meget, men vi skal huske balancen,« siger han:

»Lige nu er der ingen grænser for, hvad vi vil gøre og bruge på en bestemt sygdom. Den har vi hævet op over alt andet, og det har givet os tunnelsyn. Skulle vi behandle alle sygdomme på den her måde, var der ikke penge nok i verden.«

R efterlyser »sigtbarhed«

I Radikale Venstre efterlyser de såvel en konkret plan for genåbning som en langsigtet strategi for coronavirussen.

Ifølge partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, en strategi, der »ikke bare rækker til næste måned, men resten af året«.

Det skal gøre det muligt for virksomheder, foreninger og institutioner at gennemskue, hvornår de kan regne med at få lov til at genåbne, siger hun.

»Det er positivt, at regeringen lytter til os, så der kommer skub i planerne for en genåbning. Lige nu har danskerne nemlig brug for noget mere klart at forholde sig til. Altså noget sigtbarhed, i forhold til hvad man kan forvente vil ske,« siger Sofie Carsten Nielsen:

»Vi har ikke en prioriteret liste med krav. Det er vigtigt for os at se beregningerne, og helst få flere beregninger og på mere langsigtede scenarier end det, der hidtil har været lagt op til.«