På mandag holder borgmestrene coronamøde med fire ministre: En af dem har ansvaret for universiteterne

Der vil være test på dagsordenen, når ministre mødes med borgmestre og regionsformænd.

Universiteterne er stor set lukket for undervisning. Her er det DTU i Lyngby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hele fire ministre vil deltage, når landets borgmestre og regionsformænd mandag klokken 11 mødes virtuelt med regeringen.

Her vil det kommunale og regionale Danmark blive orienteret om, hvordan »regeringen har igangsat et arbejde med at fastsætte en model for hurtig etablering af flere kvikteststeder tæt på danskerne«.

Som så mange gange før under coronakrisen er sundhedsministeren med på mødet, det samme er justitsministeren og børne- og undervisningsministeren.

Men på mødet deltager også uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har allerede meddelt, at elever på skoler og ungdomsuddannelser efter en kommende genåbning kan se frem til at skulle lade sige teste et par gange om ugen.

»Det bliver en adgangsbillet, at man lader sig teste, for at man kan modtage undervisning,« siger hun til Ekstra Bladet.

Først og fremmest bliver der tale om »unge mennesker, ikke små børn«, der skal testes, siger ministeren.

»Kæmpe indsats«

Ane Halsboe-Jørgensen (S) oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at »på mødet skal vi drøfte, hvordan vi kan bruge test som led i en fremtidig genåbning«.

Formanden for Danske Universiteter og rektor på DTU Anders Bjarklev håber, at Ane Halsboe-Jørgensen er med på mødet, fordi de videregående uddannelser også er i spil til genåbning.

Han er mere end overbevist om, at universiteterne sammen de studerende og de ansatte kan håndtere at skulle stå for at foretage test.

»Mit ønske er, at vi først får de nye studerende ind, så de kan lære deres uddannelser at kende,« siger han.

Ane Halsboe-Jørgensen siger, at »både studerende og uddannelsesinstitutionerne gør en kæmpe indsats her under coronapandemien«.

»Jeg har fuld forståelse for, at mange ser frem til, at de videregående uddannelsessteder kan genåbne. Det er dog endnu for tidligt at sige, hvornår vi præcis kan begynde at genåbne de videregående uddannelser, men det er selvfølgelig også noget, vi skal være godt forberedte på,« lyder det fra ministeren.

Rudersdals ønske

Borgmester i Rudersdal Kommune Jens Ive (V) vurderer, at mødet på mandag ikke mindst kommer til at handle om teststrategi forbindelse med genåbning af skoler.

»Det ville virkelig glæde mig, hvis vi nu kunne blive enige om, at dem, der bedst kan finde ud af at udføre det her, det er kommunerne og regionerne, ikke ministre og ministerier, så vi kan køre de her test af eleverne og deres undervisere. Mit lønlige håb er, at regeringen lytter til, hvad vi har af ønsker. Både i forhold til skolerne og den videre genåbning,« siger han.

Regeringen har allerede meddelt, at det vil kræve omkring 160.000 daglige test, hvis de ældste skoleelever skal sendes tilbage i skole.

Disse test skal fremover foretages på »flere hundrede« testlokationer, hvilket er markant flere end de 55 lokationer, som i øjeblikket findes på landsplan.

Borgmester i Halsnæs Kommune Steffen Jensen (S) tilføjer, at han på mødet mandag ikke mindst vil være »nysgerrig på at høre, i hvilken grad testning kommer til at gælde, og hvor gamle skolebørnene skal være«.

I et interview med Berlingske har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt, at »et af mine vigtigste budskaber er, at vi som danskere skal vænne os til, at test er kommet for at blive, og at vi får behov for at udvide det endnu mere«.

»Man skal vænne sig til, at det at blive testet tit – ganske givet et par gange om ugen – er en fundamental del af strategien for at have et mere åbent samfund end i dag,« siger hun.

De nuværende coronarestriktioner udløber 28. februar.