Jakob Ellemann: Folk kommer til dø af restriktionerne

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står i coronavirussens tegn.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en dag, hvor regeringen ventes at melde ud om, hvilke coronarestriktioner der kan lempes, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter 28. februar 2021.

Mere om de danske tal her og de internationale tal her. Og så til dagens historier:

Blå blok ikke med i aftale om genåbning

Forhandlingerne om genåbning fik en dramatisk afslutning sent tirsdag aften, hvor de blå partier forlod forhandlingerne og valgte at stå uden for en aftale om Danmarks genåbning, hvor regeringen med sine støttepartier er blevet enige om at følge den såkaldte indsatsgruppes indstillinger.

Ifølge formanden for De Konservative, Søren Pape Poulsen, var regeringen ikke villig til at lempe yderligere, end hvad eksperter og myndighederne kan anbefale. Mens Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde, at blå blok direkte var blevet smidt på porten.

Læs mere her.

Ellemann: »Vi står et andet sted end for et år siden«

Til TV 2 siger Jakob Ellemann-Jensen, at danskerne har lært at leve med coronavirussen og er gode til at holde afstand og spritte af, og set i det lys kritiserer han regeringen for ikke at ville genåbne flere butikker i hele landet.

Og Ellemann advarer om, at det store fokus på coronavirus er med til at skade danskernes helbred på andre punkter. Han nævner, at når færre danskere er blevet diagnosticeret med kræft, så hænger det sammen med, at færre er blevet undersøgt.

»Folk kommer til at dø af de restriktioner, vi har lagt på os selv,« siger Venstres formand til TV 2.

Forskere mener, at politikere skævvrider SSI-tal op til genåbningen

Op til de politiske forhandlinger om en genåbning af Danmark har medlemmer af regeringen flere gange fremført, at der vil være cirka 870 indlagte på sygehusene midt i april, hvis Folketinget følger indsatsgruppens anbefalinger. Men nu sår eksperter tvivl om tallene, som kommer fra Statens Serum Institut (SSI).

Blandt andre professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard, der er medlem af regeringens referencegruppe: »Så entydigt kan man ikke udlægge beregningerne fra politisk side. Det er forbundet med stor usikkerhed, når man laver disse beregninger,« siger Søgaard og bemærker, at SSI tidligere har skudt over målet.

Læs detaljerne her.

Regeringens paradigmeskift

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard er også på banen i denne historie i Jyllands-Posten, som dog har modsat fortegn. Her slås der på regeringen for ikke at være forsigtig nok:

»Rapporterne fra Statens Serum Institut dokumenterer ret tydeligt, at vi med de skitserede genåbninger kan komme kritisk tæt på det antal indlagte, vi havde under seneste top. Hidtil har vi set en forholdsvis forsigtig strategi, hvor der primært blev lagt vægt på, at smittetrykket ikke måtte blive for stort. Nu er der klart tale om et paradigmeskift i dansk coronapolitik, hvor man afviger fra forsigtighedsprincippet,« siger professoren til Jyllands-Posten.

Omstridt epidemilov vedtaget

Et flertal i Folketinget har nu vedtaget en ny epidemilov, som erstatter ændringerne, der blev vedtaget i marts 2020, hvor store dele af Danmark blev lukket, da coronavirussen kom til Danmark. Den giver vidtgående muligheder for brug af tvang, men hovedpunktet er, at magten til at indføre restriktioner nu ligger hos Folketinget snarere end hos regeringen.

Folketinget kan nu modsætte restriktioner. Regeringen har dog mulighed for at bruge tvang, når det gælder om at kræve, at virksomheder og foreninger udleverer personoplysninger, hvis det kan bidrage til smitteopsporingen. Det er desuden muligt for en regering at tvangsisolere og -indlægge personer, der formodes at være smittet med en farlig sygdom. I praksis kan det potentielt betyde, at borgere kan blive påbudt at aflevere deres cpr-nummer, hvis de færdes i butikker eller på restauranter.

Læs mere her.

Forældre mister tiltro til hjemmeundervisning

En undersøgelse foretaget af analyse- og konsulentfirmaet Moos-Bjerre og dataleverandøren Userneeds for Red Barnet Ungdom viser, at forældre ikke længere har den samme tiltro til, at hjemmeundervisningen giver deres børn det faglige udbytte, som de har brug for.

56 procent af forældrene svarede sidste år, at de var helt eller delvist enige i, at den digitale hjemmeundervisning generelt har været god. Også i februar i år er der et fald, hvor nu 44 procent kan nikke genkendende til det.

Ifølge Astrid Engberg, der er generalsekretær i Red Barnet Ungdom, er den stigende tiltro til børnenes læring og trivsel bekymrende.

»Tiltroen er faldet ret markant, må man sige,« siger hun.

Læs mere her:

Afgangselever vil få smittetallet til at eksplodere

Dagbladet Politiken har gennemgået tallene i ekspertrapporten fra Statens Serum Institut, som regeringen har delt med Folketinget, og som nu skal danne udgangspunkt for en langsom, kontrolleret genåbning.

Rapporten viser, at hvis alle afgangselever i hele landet sendes tilbage i skole, vil 4.700 mennesker blive smittet dagligt midt i april. Det er med andre ord flere end de 4.349, der fik en positiv coronatest 16. december – det hidtil højeste antal smittede, der er målt i Danmark på et døgn.

Læs mere her.

Det sker i dag

Oven på gårsdagens drøftelser med de andre politiske partier ventes regeringen i dag at melde ud om, hvorvidt der kan lempes på coronarestriktionerne, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter 28. februar 2021.

Klokken 9.00 indleder retten i Glostrup en sag, hvor en 50-årig fransk storrøver og fire andre mænd er tiltalt for at planlægge et røveri mod en pengecentral i Taastrup. Retten har sat dage af til sagen fra 24. februar og frem til 26. marts.