Hækkerup: Racisme er ikke en generel tendens i Danmark

Det er unuanceret og passer ikke, når Europarådets menneskerettighedskommissær tegner et billede af en generel fremmedfjendskhed i den danske debat, siger justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan ikke tale om racisme og intolerance som en generelt gældende tendens i Danmark. Det mener justitsminister Karen Hækkerup (S), der går i rette med kritik, Europarådets menneskerettighedskommissær fremsatte i en ny rapport mandag. Det skriver Jyllands-Posten.

I rapporten skriver menneskerettighedskommissær Nils Muizniek, at brugen af hadefuld tale i den politiske og offentlige debat i Danmark er »bekymrende« og spreder »et forvrænget og diskriminerende billede af grupper som muslimer og romaer«.

Han opfordrer de danske myndigheder til at tage kraftigt afstand »fra alle racistiske og fremmedhadske udtalelser i den politiske debat og skabe opmærksomhed på ytringsfrihedens begrænsninger i henhold til internationale standarder«.

Men justitsministeren kan ikke genkende den udlægning, Nils Muizniek fremsætter.

»Jeg synes, at det er unuanceret, og jeg kan slet ikke genkende billedet. At sige, at racisme, intolerance og hadtale, som rammer religiøse mindretal, er noget, der er generelt for os - vel er det ej,« siger Karen Hækkerup, der fortsætter:

»Vi har nok en mere frimodig og ligefrem debat, end mange andre har, og det sætter jeg faktisk pris på. Det vil jeg værne om, og jeg vil beskytte folks ret til at sige, hvad de vil«.

Samme reaktion lyder fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF):

»Vi har tradition for at have ret højt til loftet i debatten, og det skal vi også have«.

Chefjurist i Cepos Jacob Mchangama finder det »paradoksalt«, at en menneskerettighedskommissær vil begrænse ytringsfriheden.

Retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper (Ø) mener ikke, at man bare kan affeje kritikken.

»Man skal tage det alvorligt, når en kommissær kommer med sådan nogle kritikpunkter. Jeg tror, han har ret i, at mennesker med en muslimsk religion og mennesker med en anden hudfarve eller seksualitet ofte udstilles meget generaliserende i den offentlige debat,« siger hun til avisen.