Fogh: Danske forsvarsforbehold er absurde

Var det ikke for eurokrisen, var Danmark for længst blevet medlem af EUs militære samarbejde, siger NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

- Der er en klar opfattelse i Danmark af, at Danmark bør deltage fuldt ud i det europæiske forsvarssamarbejde, lød det fra Anders Fogh Rasmussen i Bruxelles torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: I en tale i Bruxelles i dag havde Anders Fogh Rasmussen, NATOs generalsekretær, netop udstukket retningen for NATOs fremtidige udvikling og været igennem samtlige større sikkerhedspolitiske spørgsmål på denne klode, da en spørgerunde på en time blev rundet af med et drilsk spørgsmål fra ordstyreren:

»Du er fra Danmark, og som den første NATO-generalsekretær har du besøgt Irland, der er et neutralt land. Hvad sker først: At Irland bliver medlem af NATO, eller at Danmark bliver en del af EU's forsvarspolitik?«

Anders Fogh Rasmussen, der havde optrådt med ansigtet i passende alvorlige folder i halvanden time, kunne ikke lade være med at grine, men fandt hurtigt vej ind i en forelæsning om de danske forsvarsforbehold, som han ikke spår et meget længere liv:

- Det er et vanskeligt spørgsmål. Men jeg mener, at der er en fair chance for at Danmark vil blive medlem af EUs forsvarspolitik først. Baseret på det, jeg har lært i begge lande, så mener jeg, at det er en fair chance.

Uden at driste sig til at sætte en tidsramme på sin forventning om Danmarks vej fra uden for til medlem af EU-forsvarssamarbejdet, lagde Fogh årsagen til, at der ikke har været taget et opgør med forsvarsforbeholdet tidligere, på eurokrisen:

- Fakta er, at der er en bred politisk aftale i det danske parlament om, at den danske undtagelse fra EUs forsvarspolitik er absurd og at det er skadeligt for danske interesser. Havde det ikke været for eurokrisen, så tror jeg at dette spørgsmål for længst ville have været bragt til folkeafstemning. Men man må også forstå, at hele eurokrisen kaster en skygge over mange EU-spørgsmål. Så det er meget vanskeligt for en regering at sætte EU-spørgsmål til folkeafstemninger lige nu.

Ikke mindst fordi Danmark deltager aktivt i militæroperationer og fører en aktivistisk udenrigspolitik, er det oplagt, at landet bliver en del af det europæiske forsvarssamarbejde, mener Fogh:

- Der er en klar opfattelse i Danmark af, at Danmark bør deltage fuldt ud. I den del år har Danmark ført en meget aktivistisk udenrigspolitik. Danmark er en meget aktiv bidragyder til mange internationale militæroperationer. Og det er absurd, at de eneste militæroperationer Danmark ikke kan bidrage til, er de EU-ledede operationer. Så jeg er sikker på, at de undtagelser bliver fjernet en dag, men det kræver en folkeafstemning.