Erhvervsskoler taber terræn trods reform

Reform skulle trække flere til erhvervsskoleuddannelserne, men det modsatte er sket. Unge bliver skræmt af, at man skal vælge retning så hurtigt, mener ledelse.

Reform skulle trække flere til erhvervsskoleuddannelserne, men det modsatte er sket. Unge bliver skræmt af, at man skal vælge retning så hurtigt, mener ledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden erhvervsskolereformen trådte i kraft i 2015, er antallet af elever faldet drastisk.

I årene fra 2014 til 2017 er 27 procent færre elever begyndt på en erhvervsuddannelse, viser tal fra Undervisningsministeriet ifølge Information.

Selv når man medregner, at ungdomsårgangene har været mindre, er faldet reelt, skriver avisen.

Meningen med reformen var ellers at højne kvaliteten af uddannelserne, så flere unge ville søge ind.

I erhvervsskolernes fælles sekretariat mener direktør Lars Kunov, at et af problemerne er længden på uddannelsesforløbene.

»Vi bliver nødt til at se på, at vi har en hel del elever, som fravælger os, fordi de synes, at den tid, man har til at være ung og finde ud af, hvad man gerne vil, er for kort,« siger han til Ritzau.

»Man får på gymnasieuddannelserne lidt mere tid til at finde ud af, hvad man gerne vil og til at være ung,« siger direktøren.

Samme toner lyder fra formand Helene Glundholt i Erhvervsskolernes Elevorganisation, der peger på, at reformen skar ned på den tid, man har på grundforløbet, før man vælger retning.

»Vi kan se, at de unge i folkeskolen er bange for at vælge en erhvervsuddannelse, fordi de føler, at det fastlåser dem, fordi de skal ud på arbejdsmarkedet, når de er 15-17 år,« siger hun.

Derudover har erhvervsskolereformens krav, om at ansøgere mindst skal have karakteren 02 i dansk og skriftlig matematik, haft en betydning, fordi nogle ikke længere kan komme ind.

Lars Kunov er tilhænger af kravet, men mener, at arbejdet med at hjælpe de unge, der ikke umiddelbart kan præstere til minimumskarakteren, har svigtet.

»Den opkvalificering har haltet og været en årsag til, at vi har mistet mange elever,« siger han.

Samtlige partier i Folketinget minus Enhedslisten står bag erhvervsskolereformen.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, mener dog, at regeringen siden har »svunget sparekniven« så meget over området, at det ikke har været muligt at højne kvaliteten.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil i september komme med et udspil, som skal øge optaget på erhvervsskolerne.

/ritzau/