Ellemanns sygemelding kom ifølge analytiker på et »træls tidspunkt« – så kom politisk modstander med en løftet pegefinger

En tidligere minister sætter ligeledes spørgsmålstegn ved, om livet på Slotsholmen er så hårdt, at det går ud over demokratiet.

Jacob Mark (SF) har på egen krop oplevet arbejdspresset fra Slotsholmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte selvsagt opsigt, da Venstres formand, forsvarsminister og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen mandag aften meldte ud, at han i en periode ville trække sig fra politik.

Det sker i kølvandet på et ildebefindende, han fik i sidste uge, og som har fået ham til at indse, at helbredet ikke er godt nok til både at være »far, forsvarsminister og partiformand på en og samme tid,« som han skrev.

Udmeldingen affødte utallige hilsner og offentlige ønsker om god bedring til Jakob Ellemann.

Og som det er sædvane, kom politiske kommentatorer også hurtigt på banen for at oversætte, hvad sygemeldingen af én af regeringens mest centrale personer betød.

Her var Jesper Vestergren, politisk analytiker på TV 2, blandt de første til at indfinde sig på skærmen, hvor han blandt andet gav udtryk for, at timingen ikke var for god.

»Den kommer på et træls tidspunkt, med en regering i stormvejr på grund af store bededag, og hvor der er et forsvarsforlig, som skal forhandles på plads,« sagde Jesper Vestergren mandag aften på TV 2.

Og formuleringen om, at sygemeldingen kommer på et dårligt tidspunkt, faldt SFs gruppenæstformand Jakob Mark for brystet.

I et opslag på Twitter betvivlede han ikke, at journalisterne ikke mente det ondt.

»Men for pokker; Ville man kunne finde på at sige, at det er »træls timing«, hvis en partiformand meldte sig syg med en anden alvorlig sygdom? Det er upassende – også selvom det er stress. Tag stress alvorligt,« skriver Jacob Mark på Twitter.

Det skal tilføjes, at Jakob Ellemann-Jensen ikke eksplicit nævner stress som årsag til hans sygemelding.

Det handler om demokrati

Netop Jakob Mark har på egen krop mærket, hvor hårdt livet i toppen af dansk politik er.

Mod slutningen af 2021 måtte han nemlig sygemelde sig, fordi flere års fysisk og psykisk pres næsten havde taget synet fra ham, og først i sommeren 2022 vendte han atter tilbage til Christiansborg.

Jacob Mark har beskrevet sine oplevelser i bogen »Fartblind«, der udkom 26. januar.

Og Mark og Ellemann er langt fra de eneste, der de seneste år er blevet slidt ned af Slotsholmen.

Blandt utallige andre har også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, og den tidligere radikale, nu socialdemokratiske, politiker Ida Auken været borte fra deres politiske arbejde på grund af stress.

Søren Pind, der blandt andet har været justitsminister for Venstre, men ikke længere sidder i Folketinget, skriver på Twitter, at for mange politikere bliver syge.

»Man kan vælge at lukke øjnene for det. Men det, der følger, kan jeg love, bliver uendeligt ringere end det, vi har. Vi skal tænke nyt. Uden fordomme. Det handler om vores demokrati,« skriver Søren Pind.

Jakob Ellemann-Jensen har bedyret, at han bliver væk fra Slotsholmen, så længe som det er nødvendigt for at han kan komme på toppen igen.