EL: Shell har det moralske ansvar for at rydde op efter olieforurening

Enhedslisten er ikke i tvivl: Det er Shell selv, der har ansvaret for at rydde op, efter at tonsvis af olie de seneste årtier er løbet ud af gennemtærede tanke på Shells havneterminal i Fredericia.

Per Clausen (EL). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Shells tanke, der har lækket olie ved havneterminalen i Fredericia, og derfor er det også Shell selv, og ikke borgerne, der skal betale regningen for oprydningen.

Sådan lyder konklusionen fra Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø), der ikke er i tvivl om, at Shell har det moralske ansvar for olieudslippet.

»Shell har svigtet fatalt her. Man i årtier været vidende om den massive forurening uden at gøre noget for at stoppe den, så for mig er der ingen tvivl om, hvem der bærer hovedansvaret for denne massive forurening,« siger Per Clausen.

Han understreger dog, at det ikke kun er Shell, der har svigtet i sagen - det har myndighederne også, mener han.

»Hvordan kan en sådan forurening få lov til at brede sig i årtier, uden at myndighederne griber ind, og uden at man gør offentligheden opmærksom på problemerne?,« spørger Per Clausen.

Han vil nu bede miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om at sikre, at hele sagen undersøges til bunds.

»Uanset at Shell bærer hovedansvaret, må vi også have placeret et ansvar for myndighedernes fatale svigt i denne sag. Der er mange spørgsmål, der kræver svar, og det tror jeg kun, vi kan få, hvis vi får en uvildig undersøgelse,« siger Per Clausen.

Myndighederne har kendt til olieudslippet siden 1985, men efter den daværende miljølovgivning kunne man ikke tvinge Shell til at rydde op, fordi olien var løbet ud ved et uheld.

Shell forklarer over for dr.dk, at man installerer nye anlæg, der skal forhindre mere udsivning af olie fra terminalen til stranden, men det er endnu ikke blevet besluttet, om selskabet også vil tage ansvar for rensningen af området.

Shell påpeger desuden, at tankene er blevet inspiceret jævnligt, ligesom de er blevet repareret, når tæringsrevnerne er blevet opdaget.

Hvis Shell ikke vil rense området, er det skatteborgerne i Region Syddanmark, der må betale for regningen.