EL kræver øget kontrol med udenlandsk frugt og grønt

Det skal sikres, at kontrollen med frugt og grønt fra udlandet er i orden, lyder det fra Enhedslisten, der ikke afviser, at det kan betyde højere priser.

Der er behov for mere kontrol med frugt og grønt, som kommer til Danmark fra udlandet.

Det siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, efter Berlingske søndag kan berette, at op mod 45.000 danskere i de seneste år menes at være blevet syge af at spise frugt og grønt importeret fra udlandet. Samtidig finder hver tredje tilbagekaldelse af en vare med salmonella, campylobacter eller pesticidrester fra sprøjtegifte først sted, når den bakteriefyldte frugt og grønt allerede er blevet både købt og spist af danske forbrugere.

- Vi vidste godt, der var problemer, og derfor har vi også i Folketinget aftalt at tage nogle initiativer, som allerede er ved at blive sat i værk. Men der er et problem tilbage, og det er, at der ikke er nogen særligt effektiv kontrol med de her fødevarer. Det er sådan set importørerne og detailhandlens ansvar, men det er klart, når det ikke bliver gjort effektivt nok, må vi selvfølgelig sørge for at gøre noget ved det, siger Per Clausen.

Partierne bag Folketingets fødevareforlig har således allerede aftalt, at der skal gennemføres en undersøgelse af behovet for kontrol med frugt og grønt fra udlandet. Den kan imidlertid først være færdig i 2014.

- Jeg synes, at vi skal fremrykke den analyse, og så få gang i en mere effektiv kontrol over for de former for frugt og grønt, hvor det er nødvendigt, siger Per Clausen.

Infografik: Se, hvordan de farlige fødevarer når til Danmark

Fødevareordføreren mener, at det skal være importører og detailhandel, der skal betale for den ekstra kontrol af udenlandsk frugt og grønt. Det kan derfor ikke udelukkes, at det i sidste ende bliver forbrugerne, der skal betale mere for den sydeuropæiske eller oversøiske frugt.

- Men i dag er frugt og grønt fra udlandet meget billigt, netop fordi, at man ikke sørger for at sikre, at der er en ordentlig kontrol på produktionsstedet og i forbindelse med transporten. Hvis det så også kan medvirke til at gøre dansk frugt og grønt mere konkurrencedygtigt, så synes jeg, at det er en udmærket sidegevinst, siger Per Clausen.

Webtv: Berlingske sporede et parti inficerede tomater til Verona