EL advarer om risici ved at isolere radikaliserede fanger

Det kan være en god idé at isolere radikaliserede fanger i de danske fængsler, som Venstre foreslår. Men man risikerer også at skubbe indsatte i armene på et miljø, hvor de ikke hører til, advarer Enhedslisten.

Det kan være en god idé at isolere indsatte, der udviser radikaliserende adfærd, på særlige afdelinger i de danske fængsler, sådan som Venstre foreslår. Det mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

Men samtidig advarer hun mod de risici, isoleringen kan medføre:

»Vi kender det med sektionering og har gjort det tidligere i forhold til rockere og bander, især når der har været store konflikter. Der har været mange af de indsatte, som har tilhørt forskellige rocker- og bandemiljøer. Bagsiden ved at gøre det er, at man risikerer at skubbe nogle enkeltpersoner i armene på et hierarki og et miljø, som de egentlig ikke hører til i,« siger Pernille Skipper.

Hun påpeger, at man ikke kan stille problemstillingen op sort/hvidt:

»Det er jo ikke sådan, at man enten er helt almindelig uden radikale holdninger, eller også er man ekstremist. Det er en flydende overgang, og vi vil helst ikke forværre problemet. Det er en diskussion, vi gerne vil tage, men der er altså nogle risici indbygget, som man bliver nødt til at holde sig for øje, før man beslutter sig for at omlægge hele fængselssystemet,« siger hun.

Berlingske skriver lørdag, at Kriminalforsorgen i løbet af to år har modtaget 39 indberetninger om fanger, der udviser bekymrende, ekstremistisk adfærd. Indberetningerne stammer fra medarbejderne, og langt de fleste af dem drejer sig om islamisk ekstremisme, oplyser Kriminalforsorgen til avisen.

Venstre foreslår i sit radikaliseringsudspil at isolere fanger med radikaliserende adfærd på særlige afdelinger

Pernille Skipper erkender, at 39 indberetninger på to år lyder af mange, men samtidig opfordrer hun til at slå koldt vand i blodet:

»Vi bliver nødt til at finde ud af, hvad der ligger bag det tal, før vi går i panik. Lige nu er det 39 bekymringer - det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at der er 39 personer, som reelt er i et radikaliseret, ekstremistisk miljø. Men det er klart, at vi vil gerne tage det op med Kriminalforsorgen og i forligskredsen og diskutere, om de nu har de ressourcer og de mekanismer, de har behov for, eller om vi skal gøre yderligere fra politisk hold,« siger hun.

Regeringen har i sin indsats mod radikalisering og ekstremisme meddelt, at der er »behov for at styrke indsatsen i Kriminalforsorgen, idet klienter i Kriminalforsorgens institutioner også kan være særligt sårbare over for radikalisering«.