Ekspert: Klimamøder bør forhandles anderledes

Klimamødet i København bør forhandles meget bredere end Bali med mindre vægt på toppolitikere, siger forskningsspecialist Kirsten Halsnæs fra FN's Klimapanel.

Klimamødet i Bali bør danne optakt til en ny måde at forhandle på før klimatopmødet i 2009 i København. Den politiske og faglige indsats skal ikke kobles så tæt sammen, mener forskningsspecialist Kirsten Halsnæs fra Risø/DTU.

- Man skal finde nye måder at forhandle på. De er meget vigtigt, at bredere kredse som virksomheder, energivirksomheder og amerikanske delstater og erhvervsliv, opnår en samstemmende holdning til, hvordan det skal foregå. Indsatsen omfatter mange parter. Det er ikke kun et spørgsmål for politikere. Nu virker det lidt for meget som en konfrontation mellem forskellige politikere, siger Kirsten Halsnæs.

Hun sidder selv med i FN's Klimapanel, IPCC, hvor hun er ledende hovedforfatter i arbejdsgruppe 3, der beskæftiger sig med reduktion af blandt andet CO2. Hun advarer om lade eksperterne gøre politikernes arbejde og omvendt, understreger Kirsten Halsnæs.

/ritzau/