Ejendomsvurderinger er Engelbrechts topprioritet

Landets nye skatteminister bedyrer, at åbenhed står højt på dagsordenen, og det samme gør genopretningen af det fejlbehæftede system for offentlige ejendomsvurderinger.

Benny Engelbrecht (S) overtager skatteministeriet efter Morten Østergaard (R) og får portvin i gave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Med ryggen til Frederiksholm Kanal fra tredje sal på Nicolai Eigtveds Gade får socialdemokraternes nye skatteminister Benny Engelbrecht overrakt to flasker portvin fra den afgående ditto, Radikale Venstres Morten Østergaard.

Én for Skats fejlagtige ejendomsvurderinger og én for børnechecken til vandrende arbejdstagere. To opgaver, som regeringen stadig mangler at finde en løsning på, og som Benny Engelbrecht nu skal forsøge at løfte.

Hovedpersonen selv har da også gjort det klart, at netop de opgaver vil være blandt de sværeste at få bundet knude på:

»At rette op på Skats ejendomsvurderinger er min første prioritet. Det er min anden prioritet. Og det er min tredje prioritet,« lød det fra den nye skatteminister inden overdragelsen.

Allerede 11. september vil den nye minister få overdraget en rapport med anbefalinger til et nyt system for ejendomsvurderingerne fra det ekspertudvalg, der blev nedsat i efteråret 2013, da SFs Holger K. Nielsen sad i ministerstolen.

Åbenhed som mærkesag

På Christiansborg har Benny Engelbrecht i mange år arbejdet hårdt for mere åbenhed i forvaltningen. Og samtidig har han været indædt forkæmper for et nationalt lobbyregister, der registrerer samtlige personer, som arbejder for at påvirke politikere og beslutningstagere.

Om han nu er parat til at indføre et sådan register på sit eget område, vil han efter overdragelsen ikke svare klart på:

»Jeg skal lige have tid til at sætte mig ind i, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt. Bundlinjen må dog være, at vi skal have mere åbenhed. Vi må vende tilbage til det på et andet tidspunkt,« siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Hele morgenen har politiske modstandere i usædvanlig hårde vendinger kritiseret den ny skatteminister for at være uengageret og uuddannet.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) var én af dem, der før overdragelsen af nøglerne til Skatteministeriet langede ud efter den unge socialdemokrat, som oppositionens leder ikke mente, havde den erfaring, der skulle til. 

En kritik, der hurtigt blev afvist af socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen med anklager om, at Løkke med sin kritik udviser mangel på format.

Selv ryster den nye skatteminister på hovedet af kritikken.

»Jeg har arbejdet med en række komplicerede sager i min tid som politiker. Det er fint, at nogen vil skose mig for at have et lavt uddannelsesniveau. Men på den anden side hører jeg også en anden kritik af, at der er for mange Djøfere i politik,« siger han.

Mange »møgsager« venter

Benny Engelbrecht er regeringens femte skatteminister siden magtskiftet i 2011 - og den ottende minister siden 2010, når VK-regeringens tre skatteministre tælles med.

Det faktum har de seneste dage ført til flere kritiske røster, der har problematiseret, at et så tungt og vigtigt ministerium - der i den senere tid har været plaget af problemsag efter problemsag - gang på gang har skullet sætte nye politiske chefer ind i stoffet.

Hvorvidt Benny Engelbrecht nu bliver den sidste skatteminister inden næste folketingsvalg, der senest skal falde i september 2015, må tiden vise. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han får masser af opgaver og udfordringer at fylde tiden på ministerkontoret ud med.

Som nævnt ligger sagen om de udskældte og fejlbehæftede ejendomsvurderinger lige for. Det samme gør den spegede situation med den danske børnecheck til vandrende arbejdstagere og striden mellem dansk lov og EU-retten. Her kuldsejlede forhandlingerne med de borgerlige før sommer, og det bliver ny Benny Engelbrechts ansvar at få genoplivet dem.

Herudover er Skat i fuld gang med at gennemgå en større omorganisering, der blandt andet er resulteret i nedlæggelse af adskillige skattecentre. Skat kæmper med et krakeleret image og anklager om bøllemetoder og manglende retssikkerhed efter eksempelvis de meget omtalte sager om modellen Camilla Vest og iværksætter og ervhervsmand »Kasi-Jesper«.

Og så ligger der på Benny Engelbrechts skrivebord også opgaven med at omlægge de upopulære bilafgifter til en mere miljørigtig konstruktion - en opgave, der fremgår af regeringsgrundlaget, men som ingen af de foregående fire ministre før ham altså har haft held med at løse.