DF ønsker flyregister udenom EU

Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, mener, at Danmark og andre europæiske lande skal lave deres eget flyregister og blande EU udenom.

Anders Vistisen (DF), medlem af Europa-Parlamentet, mener, at den danske regering samt andre landes regeringer skal træde speederen i bund og lave en mellemfolkelig aftale om et europæisk flyregister og andre antiterror-redskaber.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke skynder sig at lave en mellemfolkelig aftale. Det er ret let. Det er jo bare, at de lande, som er enige, tilslutter sig den tekst, man bliver enige om,« siger han.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er tilhænger af et europæisk flyregister, men erkender ifølge Jyllands-Posten, at det danske retsforbehold står i vejen for Danmarks deltagelse.

Anders Vistisen mener, at en mellemfolkelig aftale løser to problemer. For det første sikrer den, at man ikke kommer i konflikt med retsforbeholdet. For det andet gør det den store flyregister-modstand, som findes i Europa-Parlamentet, overflødig.

Selv om den socialdemokratiske top i Danmark støtter tanken om et flyregister, ser det anderledes ud i den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

»Der er ikke noget, der tyder på, at de centrale folk, der arbejder med denne her sag, har tænkt sig at bøje sig for de europæiske justitsministres ønske om, at det her skal komme igennem. Så det er næppe sandsynligt, at det kommer igennem,« sagde EU-politikeren Christel Schaldemose (S) til Radio24syv forleden.

Anders Vistisen mener, at et register, hvor man indsamler og udveksler oplysninger om alle flypassagerer i Europa, vil være et godt redskab i kampen mod terror.

»Jeg støtter, at man samarbejder mod terrorisme i Europa. Jeg synes faktisk, at det er et af de steder, hvor det giver god mening at samarbejde.«

Et stort flertal i Folketinget har givet hinanden håndslag på, at danskerne skal til folkeafstemning om retsforbeholdet senest i løbet af første kvartal næste år.