Claus Hjort afkræves mange flere svar i DONG-sag

Finansudvalget har torsdag gransket de bud, staten modtog på det delvise salg af DONG. Men indblikket i de hemmelige dokumenter stiller flere spørgsmål, end det besvarer, lyder kritikken.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på sit kontor i Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Kritiske røster i Finansudvalget har ikke længere en finger at sætte på det meget omdiskuterede delvise salg af DONG Energy.

Det kan finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i hvert fald ikke forestille sig, efter han torsdag har givet udvalgets medlemmer mulighed for at læse sagens hemmelige dokumenter.

»Nu skal vi til at se fremad. Jeg er ikke i tvivl om, at medlemmerne af Finansudvalget efter i dag vil være enige med mig i, at det var det bedste bud, der blev valgt,« siger han i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Derfor er det nu tid til at se frem mod den børsnotering, som DONG jo står overfor, og som vi skal diskutere med forligsparterne her i efteråret.«

Men sagen er ikke afsluttet så let, som finansministeren håber. Den var trods alt medvirkende årsdag til, at SF i sin tid trak sig fra regeringen, og at Folketingets Præsidium udtalte kritik af Claus Hjort Frederiksens forgænger, Bjarne Corydon (S).

Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og SF har nemlig flere spørgsmål, end dokumenterne har kunnet besvare. Og dem vil de nu stille skriftligt til ministeren.

»Jeg er ikke blevet mindre bekymret i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt man har solgt DONG til de rette og til den rette pris,« siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted (Ø).

»Det er kun et lille hjørne, vi har fået lov til at se i dag. Vi har set nogle købstilbud i forskellige budprocesser. Men alle de dokumenter, der vedrører hele processen - de mails, der er sendt frem og tilbage - og alt det, journalister har forsøgt at få aktindsigt i - det har vi ikke fået at se,« siger han.

Finansministeren har ingen kommentar til kritikken, men Finansministeriet henviser til, at medlemmerne netop har haft mulighed for at se de afgivne bud. Det er foregået i et mødelokale i ministeriet, hvor mobiltelefoner skulle efterlades ved indgangen.

Derudover har politikerne også kunnet læse et brev fra pensionsselskabet ATP, der afviser spekulationer om, at ATP efter afslutningen af budprocessen skulle være kommet med et nyt og bedre bud end Goldman Sachs. Men svaret er ikke nok for Enhedslisten.

»Det har været fremme i offentligheden, at der formegentlig hen mod at lukningen af aftalen med Goldman Sachs var et matchende tilbud fra et af de danske pensionsselskaber. Det har jeg ikke fået afkræftet ved den indsigt, jeg har fået - tværtimod,« siger Pelle Dragsted.

Den slags udtalelser fik torsdag Finansudvalgets formand, Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen (LA), til at kræve et stop for »venstrefløjens konspirationsteoretikere«. Ligesom Socialdemokraterne mener han, at DONG-sagen er endeligt afsluttet.

»Enhedslisten har grundløst mistænkeliggjort Bjarne Corydon og Finansministeriet for at have solgt andele af DONG til en udenlandsk investor, selv om der var bedre bud. Den grundløse mistænkeliggørelse må stoppe,« sagde han.

Fredag har Finansudvalgets medlemmer igen mulighed for at aflevere mobilen og stemple ind i Finansministeriets mødelokale for at bladre i dokumenterne fra klokken 09 til 11. Derefter besvarer ministeren de skriftlige spørgsmål, der måtte være - i al fortrolighed.