Barometertjek: Alternativets himmelflugt er stoppet

Himmelstormene i Alternativet er forsigtigt dalet i de seneste meningsmålinger.

Alternativet er begyndt at dale i meningsmålingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Efter et imponerende – og for mange eksperter overraskende – flot valgresultat til Alternativet tilbage i juni sidste år, har partiet inkasseret gode resultater i den ene meningsmåling efter den anden. Men den udvikling ser nu ud til at være vendt. I de sidste par ugers meningsmålinger er Folketingets yngste parti gået langsomt, men sikkert tilbage.

Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de forskellige institutters meningsmålinger.

I denne uge viser Barometeret en vælgertilslutning på 5,8 procent til det neongrønne parti. Det er næsten to procentpoint mindre, end da partiet lå på sit højeste i meningsmålingerne i maj og juni, hvor Barometeret viste en tilslutning på 7,6 point.

Helt kede af det skal Alternativet dog ikke være. Barometeret viser stadig, at partiet er signifikant større i meningsmålingerne end ved valgresultatet, hvor de fik 4,8 procent af stemmerne.

Det samme gælder for flere af partierne i rød blok. Både Radikale og Enhedslisten er akkurat signifikant større end ved folketingsvalget, ligesom at den samlede røde blok ligger et godt stykke over valgresultatet. Barometeret viser lige nu en fordeling på 50,7 til rød blok og 49,2 til blå. Fraregner man Kristendemokraternes 0,7 procent, der som bekendt ikke ville give adgang til Folketinget, hvis det var et valgresultat, er rød bloks føring sågar signifikant.

Man kan forestille sig, at der i blå blok skeles ekstra meget til den knebne røde føring for tiden, nu hvor den blå regering og dens støttepartier stadig ikke kan nå til enighed om, hvorvidt der skal topskattelettelser eller folketingsvalg på efterårsmenuen.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.