Amin Jensen om retssag mod medie: Selv om jeg vinder sagen, taber jeg

Amin Jensen har flere gange prøvet at læse ting om sig selv i mediernes spalter, han ikke kunne genkende. Men som reglerne er i dag, mister man mere, end man vinder, hvis man tager kampen op mod medierne, lyder det fra komikeren, som bakker nyt Venstre-forslag op.

Amin Jensen støtter Venstre-forslag om strengere straffe til medier, der privatlivskrænker blandt andet kendte eller bringer urigtige historier. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Hvis et medie uberettiget krænker privatlivets fred eller skriver ærekrænkende eller urigtige historier om en person, er det med de nuværende regler ikke muligt at få egentlig retfærdighed.

Straffen mod mediet er simpelthen så lille, at det ikke gør en egentlig forskel, og man risikerer i stedet langt større opmærksomhed om den sag, man selv mener er urigtig eller privatlivskrænkende.

Det mener komiker og entertainer Amin Jensen, der selv har ført flere sager i Pressenævnet. En enkelt sag kørte han videre i retten, men han mener ikke selv, han stod tilbage med særlig meget, efter han i 2010 fik rettens ord for, at Se & Hør uberettiget havde skrevet, at han var »gået ned med fedmeflaget« og var »tyk og trist«.

»Det eneste, jeg fik ud af at køre sagen, var, at stort set samtlige medier skrev »Amin Jensen er sur, fordi Se & Hør kaldte ham tyk«,« siger Amin Jensen.

Artiklerne blev bragt i ugebladet i forbindelse med et slankeophold på Ubberup Højskole, som komikeren var på, og han fortæller, at artiklerne kostede ham flere jobs, fordi ingen ville hyre en komiker, der var syg.

»Se & Hør skrev, jeg havde aflyst mine jobs, og at jeg var psykisk nedbrudt og alt muligt andet. Men der var ikke noget af det, der passede, andet end at jeg var på Ubberup Højskole,« forklarer Amin Jensen.

Før retssagen havde ugebladet forsøgte at indgå forlig på 100.000 kroner med ham. Amin Jensen forlangt 250.000 kroner, men endte med at få noget mindre i landsretten.

»Jeg vandt sagen, men da jeg havde betalt min advokat, havde jeg 2.500 kroner i overskud af de 50.000 kroner plus salær, jeg fik,« siger han og fortæller, at den nuværende straframme ifølge ham i høj grad giver medierne frit spil til at skrive, hvad de vil.

»I mit univers er mediet en forretning, og hvis det er en god forretning at bryde loven, fordi straffen for at gøre det er for lille, så gør man det,« siger han.

Derfor melder Amin Jensen sig også på banen som støtter af det Venstre-forslag, som Berlingske beskriver i dag, der vil skærpe konsekvenserne over for medier.

Forslaget lyder blandt andet på en tredobling af godtgørelsen til de personer, der udsættes for uretmæssige privatlivskrænkelser eller ærekrænkende, urigtige historier og en tredobling af straffen til mediet.

»Jeg vandt sagen, men så har jeg alligevel tabt. Jeg tror, sladderbladene og formiddagsaviserne, som ofte er dem, det drejer sig om, ville tænke sig om en ekstra gang og gå en ekstra runde, og det vil gøre den store forskel. Man kommer det nok ikke til livs, men jeg tror, det ville hjælpe rigtig meget,« siger Amin Jensen om forslaget.