Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Når en amerikansk teenager er kvikkere end en folketingskandidat fra Alternativet

Kvaksalveri og konspirationsteorier kan få katastrofale konsekvenser for folkesundheden. Netop derfor bør vi sige resolut fra, når Alternativets folketingskandidat udbreder grundløse påstande om sammenhæng mellem mæslinger og kræftrisiko.

Vaccinemodstand er decideret farligt for folkesundheden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Francis R. Malasig / EPA / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi burde alle være lidt mere som 18-årige Ethan Lindenberger fra Ohio.

I en tid, hvor uunderbyggede fordomme, fake news, skråsikre lægmandsdomme, eksperthad og paranoide konspirationsteorier florerer uhæmmet og ukontrolleret på internettet som kolibakterier på et ubemandet banegårdstoilet, er den amerikanske teenager  noget så sjældent som en omvandrende inkarnation af oplysningstidens allermest hæderkronede idealer om selvstændig, rationel tænkning og modet til at forholde sig kritisk til nedarvede doktriner og blind, stupid autoritetstro.

Ethan Lindenberger er nemlig kvikkere end en vis folketingskandidat fra Alternativet, og han er ikke mindst væsentligt skarpere end sin egen kære moder.

I et anfald af klædelig selvstændighed har den egenrådige gymnasieelev valgt at trodse sin moder, der har opdraget sin søn med den uvidenskabelige, uunderbyggede og potentielt katastrofale antagelse, at vacciner mod børnesygdomme som eksempelvis mæslinger er sundhedsskadelige og kan føre til autisme. I december lod Lindenberger sig vaccinere mod influenza, hepatitis, stivkrampe og HPV.

Beslutningen kom efter grundig research, der overbeviste den unge mand om, at der er noget om snakken, når lægevidenskaben anbefaler vacciner. »For eksempel sådan noget som mæslinger, som er en sygdom, der kan forebygges med vaccine, og som jeg og mange andre tror er på vej tilbage på grund af synspunkter, som den slags, der har påvirket min moder,« siger han til den amerikanske TV-station CBS.

Hans moder kalder sønnens vacciner »et slag i ansigtet«, og det er naturligvis ikke pænt at se bort fra sin moders velmente henstillinger. Men hvis hun nu viser sig at være tilhænger af pseudovidenskabeligt nonsens, der i sidste ende truer andre menneskers børn ved at udsætte dem for smittefare og udløse epidemier af dødelige børnesygdomme, så bør selv ærkekonservative paternalister hylde et vidensbaseret ungdomsoprør á la Ethan Lindenberger.

Desværre er Ethan Lindenbergers moder langtfra det eneste eksempel på den potentielt katastrofale kombination af skamløs selvovervurdering og basal mangel på respekt for den etablerede videnskab.

I Danmark har vi eksempelvis Allon Hein Sørensen, der er folketingskandidat for Alternativet. Et parti der tilsyneladende er så fast forhippet på at leve op til sit eget navn, at man uden agtelse for folkesundheden er villig til at lade selvbestaltede eksperter i immunologi udspy deres alternativer til moderne lægevidenskab.

Mens Europa i øjeblikket er ramt af en veritabel mæslingeepidemi, fremturer Allon Hein Sørensen på twitter med påstanden om, at mæslinger reducerer risikoen for kræftsygdomme og allergier. Ganske vist, bedyrer han fromt, er hverken han eller Alternativet imod vacciner som sådan. Men hvis man udsætter sit barn for den ualmindeligt smitsomme børnesygdom, gør man afkommets immunsystem en tjeneste og stiller det bedre, når det gælder risikoen for cancer.

»Folk skal have lov til at tro på al slags vrøvl, kunne man tilføje. At jorden er flad, at CIA myrdede Kennedy, at zionisterne sidder på magten i Danmarks Radio. Problemet med vaccineskeptikere og vaccinemodstandere og andre selvbestaltede sundhedseksperter, der underminerer tilliden til etablerede institutioner og andre, er, at deres galskab i sidste ende kan få katastrofale konsekvenser for folkesundheden. «


Problemet med den påstand er blot, at den ganske enkelt savner ethvert videnskabeligt grundlag. Til Ekstra-Bladet forklarer læge Peter Henrik Andersen fra Statens Seruminstitut, at han ikke har kendskab til forskning, der understøtter Allon Hein Sørensens dristige teser.

Allon Hein Sørensens dumsmarte opgør med lægevidenskaben er dermed ikke bare uskyldig pjat fra en sølvpapirshat uden medicinsk uddannelse. Hans synspunkter medvirker til at normalisere modstanden mod vacciner, der i forvejen vinder frem med dramatiske konsekvenser for den flokimmunitet, der er med til at holde sygdommen nede. Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop advaret om en global stigning på 50 pct. i antallet af mæslingeudbrud, delvis på grund af voksende tilslutning til vaccinemodstanderne.

»Oplysning er menneskets udgang af dets selvforskyldte umyndighed. Umyndighed er manglen på evne til at betjene sig af sin forstand uden en andens ledelse. Selvforskyldt er denne umyndighed, når årsagen til den ikke ligger i forstandens mangler, men i manglende beslutsomhed og mod til at betjene sig af den uden en andens ledelse. Sapere Aude! (vov at være vis) Hav mod til at betjene dig af din egen forstand, er altså oplysningens valgsprog,« skrev den tyske oplysningsfilosof Immanuel Kant i sin tid.

Folk skal have lov til at tro på al slags vrøvl, kunne man tilføje. At Jorden er flad, at CIA myrdede Kennedy, at zionisterne sidder på magten i Danmarks Radio. Problemet med vaccineskeptikere og vaccinemodstandere og andre selvbestaltede sundhedseksperter, der underminerer tilliden til etablerede institutioner og andre, er, at  deres galskab i sidste ende kan få katastrofale konsekvenser for folkesundheden. Netop derfor skal deres vrøvl resolut modsiges med størst mulig autoritet.

I den forbindelse kan Ethan Lindenberger tjene som inspiration.