De fleste kender Aarstiderne fra deres måltidskasser, som siden 1999 er blevet leveret til døren med økologiske råvarer og opskrifter tilpasset både børn og voksne.
Nu ekspanderer virksomheden, der til daglig holder til på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk. Mens der også fremover vil blive udviklet nye retter og solgt lokale råvarer fra gårdbutikken i Nordsjælland, åbner Aarstiderne også i Classensgade 26 på Østerbro.
»Vi vil skabe en blanding mellem detailhandel, spiseri og læringsrum,« siger medstifter af Aarstiderne Søren Ejlersen om det nye sted, der åbner 10. december.
Her vil man blandt andet kunne handle til aftenens måltid uden at gå mere end ét sted hen.
»Man vil for eksempel kunne købe råvarer i sæson og ingredienser i afstemte mængder som i måltidskasserne. Vi vil spørge: ‘Hvad kunne du tænke dig? Skal jeg hjælpe dig med, hvad du skal hjem at lave? Har du børn? Er du vegetar? Hvilken type mad kan du lide?’ Så finder vi forhåbentlig den ret, der passer til dig. Så vi vil gøre det muligt for handlende at sætte ingredienserne sammen til nogle levende og lette måltider, man kan lave, når man står derhjemme,« siger Søren Ejlersen, der samtidig drømmer om at skabe et mødested, hvor folk også kommer forbi for at spise.
»Du kan få alle ingredienser med hjem, eller du kan blive og spise, så det bliver også et spiseri. Generelt vil det være simpel, grøn mad, der smager så bragende godt, at dine børn gider at spise det. Hvis du spiser hernede – uanset om det er middag eller brunch – vil det også være muligt at få nogle tips og tricks, som du kan bruge derhjemme,« siger han.
Jordforbindelse til københavnerne
De seneste år er Aarstiderne poppet op forskellige steder i byen. Fra Frederiksberg Have og Posthallen i Nordhavn til det gamle DSB-areal, som ligger på Vesterbro under navnet BaneGaarden.
Det nye sted på Østerbro adskiller sig dog ved, at det netop kombinerer køb af ingredienser til middagsmaden, muligheden for at spise på stedet og et læringsrum, fortæller Søren Ejlersen.
»Man kan kalde det en kombination af gårdbutik med friske råvarer fra lokale avlere, en økologisk storbydeli og et mødested, der tilbyder fællesspisninger, madlavningskurser og meget mere. Samtidig trækker vi på vores erfaringer fra Humlebæk. Når vi afholder vores høstmarkeder på gården, stifter gæsterne også bekendtskab med fermentering, og vi lader børn presse juice. Der opstår en virkelig god energi. Det læringsaspekt vil vi tage med fra gården til byen,« siger Søren Ejlersen.

Han er ikke i tvivl, om at Østerbro er det rigtige sted at åbne den nye forretning.
»Der er en østerbrofolkelighed, som passer rigtig godt til os. Jeg har selv boet lige over for lokalerne, så jeg kender området og mange mennesker heromkring. Men ideen er ikke forbeholdt Østerbro. Hvis det virker her, vil jeg bestemt ikke udelukke, at vi ekspanderer til andre dele af byen,« siger han.
Med det nye sted håber Søren Ejlersen samtidig, at han kan få københavnerne tættere på de råvarer, de sætter tænderne i.
»Fordi Aarstiderne er en e-commercevirksomhed, er vi meget digitale, men samtidig hylder vi det analoge. Det kan lyde som lidt af et paradoks, men vi vil gerne begge dele. For os handler det i høj grad om at komme tættere på råvarerne og på de lokale producenter. Man kan sige, at vi vil give københavnerne jordforbindelsen tilbage. Vi håber, at vi kan blive et lokalt, grønt samlingspunkt.«