Fremtiden ligger ikke på Mars men i havrummet

Havet rummer muligvis fremtiden for Norge og os alle, skriver Danmarks ambassadør i Norge, Jarl Frijs-Madsen, i denne kommentar om nordisk økonomi. Kommentaren er den anden i en serie.

Norge er ved at forberede sig på, at olie- og gaseventyret snart kan slutte - og så er havene det naturlige satsningsområde. Arkivfoto: Nina Larson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NINA LARSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der tales i disse år meget om rummet og særligt Mars og muligheden for i fremtiden at etablere menneskelige kolonier dér. Men måske ligger fremtiden langt tættere på os - nemlig i havet eller i havrummet, som det i stigende grad betegnes.

Omkring 70 pct. af kloden er dækket af hav, men kun knap tre pct. af verdens værditilvækst kommer fra havet. Det vil imidlertid ændre sig. OECD forudsiger i sin rapport »The Ocean Economy 2030«, at havets andel af verdens værditilvækst vil fordobles frem mod 2030, og at der vil blive skabt ti millioner nye job. Det er under forudsætninger af, at det nuværende aktivitetsniveau fortsætter. Får havet øget andel af de samlede investeringer, kunne tallet blive væsentligt højere.

Olie- og gaseventyret slutter senest om 10-15 år

Havet har i århundreder udgjort den vigtigste del af Norges økonomi. Hvad enten det var tørfisk, skibsfart og handel, olie, gas eller laks. Når visse industrier blev disruptet og døde, opstod der hurtigt nye. Den norske offshore-industri har en imponerende tilpasningsevne. Havrelaterede sektorer står i dag for 70 pct. af Norges eksport. Norge er verdens næststørste eksportør af fisk og blandt de største eksportører af olie og gas. Dette hænger sammen med, at Norge har en af verdens længste kysstrækninger samt et havareal, som er over seks gange så stort som dets landareal.

I de seneste årtier er det olie og gas, som har været den suverænt største bidragyder til norsk økonomi. Men sektoren står foran en potentiel disruption i takt med, at priserne på vedvarende energi som sol og vind falder kraftigt år for år, samtidig med at forbrugerne vender sig væk fra fossile brændstoffer og mod grøn energi. Stadigt større dele af norsk økonomi bliver »elektrificeret«, og denne energi er 100 pct. grøn - hovedsageligt fra vandkraft, men i stigende grad også fra vind med primært danske leverancer. Om 10-15 år - eller måske før - vil Norges olie- og gaseventyr efter alt at dømme være slut. Men Norges regering og store dele af oppositionen forventer, at Norges økonomiske fremtid fortsat vil ligge i havet.

Norge betragter sig selv som verdens førende havnation og ønsker at fastholde den rolle. Derfor lancerede regeringen for to måneder siden en decideret havstrategi med navnet »Ny vækst, stolt historie«. I strategien lægges der op til at satse kraftigt på forskning og udvikling inden for nye havrelaterede teknologier. Konkret forventes havet fortsat at bidrage til Norges og den globale økonomi inden for de fire områder, som i mange år har været størst: energi, mad, transport og turisme. Men alle fire områder er under forandring som følge af digitalisering, nye teknologier og andre forbrugsvaner. Dertil kommer nye områder eller sektorer, som ikke fylder så meget i dag. Udvinding af mineraler og sjældne jordarter gennem »deep sea mining«, nye farmaceutiske produkter og - hvem ved - måske nye havboliger, så vi slipper for at bo på Mars.

200 virksomheder arbejder under havet

I Oslo-området ligger erhvervsklyngen Subsea Valley, som består af over 200 virksomheder, der arbejder under havet. Det er verdens største klynge af sin art og endnu et udtryk for, at en udnyttelse af havrummet ikke kun er en fremtidsvision for Norge, men en central del af den nuværende økonomi.

Imidlertid rummer havet ikke kun muligheder, men også udfordringer. Den mest centrale er forurening og de store mængder af plast. Men også overfiskning og klimaforandringer er store trusler mod en fremtid på havet. Derfor har Norges statsminister, Erna Solberg, i januar i år lanceret et såkaldt højniveaupanel for bæredygtig udvikling af havøkonomien. Panelet vil bestå af stats- og regeringschefer med Erna Solberg som formand og vil fokusere på at fremme FNs globale bæredygtighedsmål i relation til vand, hav, mad og energi. Norge er i 2019 vært for den globale konference »Our Oceans«, som ligeledes sætter fokus på disse emner.

Norge er ikke alene om at satse på havrelaterede industrier. Vi har i mange år talt om »Det blå Danmark« og har også stolte fiskeritraditioner, en global førerposition på offshore-vind samt andre ressourcer i form af den gas og olie i Nordsøen, vi trods alt fik, efter at sømilegrænserne blev aftalt med Norge i 1960erne. Men få lande satser så målrettet holistisk på fremtidens havøkonomi som Norge. Og mange danske virksomheder vil kunne hente inspiration fra Norges nuværende og fremtidige havbaserede sektorer på samme måde, som Norge henter inspiration fra vores stærke vindkompetencer.