Vismændene: Regeringen skal være på vagt - her er vejene til at stramme finanspolitikken

Der er stigende risici ved den danske økonomi og specielt er der grund til at være agtpågivende i forhold til risikoen for overophedning, fremhæver overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer i forbindelse med vismændenes nye rapport, der netop er udkommet.

Den danske økonomi vil køre videre med en vækst på omnkring to pct. i de kommende år, mener de økonomiske vismænd. De mener, at regeringen skal være klar til at stramme finanspoltikken, hvis det kommer til at gå lidt for hurtigt i dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget kører videre i den danske økonomi, og finanspoltikken er passende. Men regeringen skal være på vagt. Hvis det kommer til at gå for hurtigt, skal regeringen være klar til at gribe ind med en opstramning af finanspoltiikken.

Sådan lyder det i den seneste rapport fra de økonomisk vismænd, der netop er sendt på gaden. I rapporten understreger vismædene, at der fortsat er fint fart på opsvinget, og vi kan vente vækstrater på over to pct. i de kommende år.

Men Vismændene påpeger samtidig, at der er risiko for overophedning og hvis presset på arbejdsmarkedet bliver større end ventet, kan det blive nødvendigt at gribe ind.

Overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer fremhæver, at der er stigende risici i den danske økonomi.

»Der er særlig grund til at være agtpågivende i forhold til risikoen for overophedning. Stiger manglen på arbejdskraft, kan det blive nødvendigt at stramme finanspolitikken mere end planlagt,« siger Michael Svarer.

»Udover at stramme finanspolitikken, kan der gennemføres tiltag, der øger arbejdsudbuddet eller forbedrer arbejdsmarkedets tilpasningsevne, eksempelvis ved at forbedre mulighederne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft,« siger Michale Svarer.

Idekatalog til regeringen

Vismændene kommer derfor med et lille idekatalog til regering om, hvordan den kan mindske faren for opverophedning ved at stramme finanspolitikken.

Det kan ske ved at holde igen med væksten i de offentlige udgifter eller udskyde offentlige investeringer. Men man kan også se på indtægtssiden øge skatter eller afgifter.

Når det gælder skatte og afgifter kommer vismændene med nogle konkret indgreb, der vil kunne tage noget af presset af økonomien, hvis det bliver nødvendigt. Sidstnævnte kan ske ved at fjerne jobfradraget og udvidelsen af beskæftigelsesfradraget fra februar næste år.

Eller regeringen kan sætte CO2-afgifterne op og eller begrænse eller fjerne BoligJobordningen.

Vismændene understreger, at de som udgangspunkt mener, at den stramning af finanspolitikken for næste år, som regeringen lægger op til, er passende. Men påpeger faresignalerne.

 

»Virksomhederne melder i stigende omfang om mangel på arbejdskraft, og både i byggebranchen og i industrien er andelen af virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft nu tæt på niveauet fra 2006,« hedder det i rapporten fra vismændene, og de påpeger, at der er begyndende tegn på, at aktiviteten på arbejdsmarkedet giver sig udslag i højere nominelle lønstigninger.

»Det er vigtigt at følge udviklingen på arbejdsmarkedet tæt, da lønstigningerne hurtigt kan tage fart, når arbejdsmarkedet strammer til,« lydet det i rapporten.

Rapporten fra de økonomiske vismænd.

»Trods udsigt til en aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU (brexit) er der fortsat stor usikkerhed om konsekvenserne heraf.«


Risici begge vej

For i år regner vismændene med en ikke særlig prangende vækst på 1,3 pct. Det er lidt mindre end de foregående år, men skyldes, at væksten i 2017 var ekstraordinær høj på grund af salg af et stort patent i starten af året.

For de kommende år ventes der vækstrater på omkring to pct. Mere præcist tror vismændene på en vækst på 2,4 pct. til næste år og 2,1 pct. i 2020. Det er lidt mere end vismændenes rapport fra foråret, hvor spådommen lød på en vækst på 2,3 pct. næste år og to pct. året efter.

»Der er midlertidig risici begge veje i forhold til dette forløb. På den ene side er der risiko for, at manglen på arbejdskraft øges, og at dette, i fravær af modgående tiltag i den økonomiske politik, fører økonomien ind i en decideret overophedning,« skriver vismændene.

»På den anden side er der også risiko for, at væksten vil blive mærkbart trukket ned. Trods udsigt til en aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU (brexit) er der fortsat stor usikkerhed om konsekvenserne heraf, og væksten kan også blive påvirket negativt af en optrapning af handelskonflikten mellem USA og Kina,« skriver vismændene.

Når man sammenligner vismændenes skøn med andre prognosemagere, ligger vismændene traditionelt i den høje ende. Regeringen regner i deres seneste Økonomisk Redegørelse tilbage fra august med en vækst til næste år på 1,8 pct.

Danmarks Nationalbank regner ligeledes med en vækst på 1,8 pct. til næste år.