Vi skal lære af den tyske hjælpepakke – det kan være en fordel at fokusere på børnefamilierne

Skal vi sænke momssatsen i Danmark, som tyskerne gør det midlertidigt? Det er økonomerne uenige om. Dansk Erhverv advarer om, at det kan føre til øget grænsehandel, hvis ikke vi gør det.

Der er masser af danske arbejdspladser forbundet med den danske eksport til Tyskland. Leverancer til den tyske bilindustri er en af de store eksportvarer. Derfor er det rigtig godt nyt for den danske økonomi, at den tyske regering for alvor vil sparke gang i økonomien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Kienzle/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal der gang i tyskernes privatforbrug. Derfor bliver momssatsen midlertidigt sænket i forbindelse med den gigantiske vækstpakke, der er på vej i Tyskland. Samtidig bliver også børnepengene sat op.

Den danske regering kan absolut lære af tyskerne, men økonomerne er uenige om, hvorvidt det er en god idé at sænke momssatsen. Der er andre og bedre håndtag til at skubbe den danske økonomi ud af coronakrisen.

Sådan lyder det fra en række økonomer efter, at den tyske regering har lanceret en pakke med en større milliardindsprøjtning til tyske økonomi. Den tyske pakke er en blanding af en hjælpepakke og initiativer, der skal sætte skub i den tyske økonomi. Denne adskiller sig fra de danske hjælpepakker ved at være langt større i forhold til landets størrelse.

Herudover er tyskerne et betydeligt skridt foran, idet vi herhjemme indtil videre kun har vedtaget hjælpepakker, der skal holde hånden under økonomien. Debatten om, hvorvidt vi skal have en vækstpakke – og i givet fald hvordan – pågår stadig.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at tyskerne i høj grad har taget skeen i den anden hånd, og at det sagtens kan være, at lignende tiltag bliver nødvendige i Danmark.

»Når det gælder finanspolitikken, er risikoen ved at gøre for lidt, at krisen bider sig fast. Risikoen ved at gøre for meget er, at man står tilbage med en dyr gæld, og at der kan komme en overophedning af økonomien. Der er dog ikke den store risiko for en for høj gæld og heller ikke en overophedning i den nuværende situation. Derfor er der god grund til, at de lande i EU, der har mulighed for at lempe finanspolitikken, så det kan mærkes, også gør dette,« siger Las Olsen.

Cheføkonomen påpeger, at når det gælder robustheden af de offentlige finanser, står Danmark rent faktisk bedre rustet end tyskerne.

Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

»Jeg tror, at der bliver brug for en vækstpakke herhjemme. Men jeg tror ikke, at en midlertidig momsnedsættelse er en særlig effektiv måde at stimulere økonomien på.«


Las Olsen er en af de økonomer, som ikke nødvendigvis mener, at en midlertidig nedsættelse af momsen i Danmark i stil med den tyske, er den bedste idé. Samme melding lyder fra cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.

»Jeg tror, at der bliver brug for en vækstpakke herhjemme. Men jeg tror ikke, at en midlertidig momsnedsættelse er en særlig effektiv måde at stimulere økonomien på. Vi skal i stedet sørge for, at få udbetalt de indefrosne feriepenge. Vi har gode erfaringer fra 2009, hvor vi fik udbetalt den særlige pensionsopsparing, og det er ikke urealistisk, at vi kan få en lignende effekt. Det tiltag koster samtidig ikke staten noget,« siger Erik Bjørsted.

Direkte vej til forbrugerne

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre mener, at vi skal have en vækstpakke, men at den ikke behøver at være af samme størrelsesorden som i Tyskland, fordi den danske økonomi før coronakrisen stod stærkere end den tyske.

»Et par elementer, som man kan lade sig inspirere af fra det tyske, er den hurtige vej fra hjælpepakke til forbruger. Der er ingen garanti for, at dette bliver omdannet til forbrug, men når man går efter børnefamilierne, kan man forestille sig, at der er en lang stribe af forbrugsmuligheder, som kan komme før opsparing som alternativet,« siger Jeppe Juul Borre.

Den liberale tænketank Cepos og Dansk Erhverv er to af de organisationer, der mener, at vi kan blive tvunget til at sænke momssatsen, når tyskerne gør det. Ellers risikerer vi, at grænsehandlen tager til. Herudover kan det sætte yderligere skub i den internationale nethandel.

»Vi kan ende i en situation, hvor de danske butikker mister omsætning i forhold til de tyske. Det må ikke være sådan, at de danske virksomheder mister konkurrenceevne på grund af udenlandske hjælpepakker. Det skal vi være meget opmærksomme på,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Samme melding lyder fra cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

»Danmark har med 25 procent den næsthøjeste moms i EU. Den tyske momsnedsættelse fra 19 til 16 procent vil resten af året gøre det endnu mere attraktivt for danskere at grænsehandle i Tyskland,« siger Mads Lundby Hansen.

Gang i grøn omstilling

For den danske økonomi er den tyske hjælpepakke under alle omstændigheder en god nyhed. Tyskland er vores største eksportmarked og ifølge Dansk Industri, DI, er der 120.000 arbejdspladser i Danmark knyttet til vores eksport til Tyskland. Samtidig er Tyskland den største økonomi EU.

»Den danske eksport står i en næsten umulig situation her i coronakrisen, og det kan pakken i Tyskland være med til at afhjælpe,« siger cheføkonom i DI Allan Sørensen.

Han mener, at en dansk kickstart af økonomien skal være en blanding af at fremrykke investeringer i den grønne omstilling, hjælp til eksport, øgede investeringer i forskning samt hjælp til privatforbruget.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen har ligeledes haft den tyske vækstpakke under luppen. Som en af få økonomer mener Helge J. Pedersen ikke, at der bør gøres noget for at skubbe til det private forbrug. På dette punkt skal vi ikke lære af tyskerne. Det skyldes, at danskerne har ganske mange penge, de kan omsætte til forbrug, men at de under coronakrisen blot ikke har haft mulighed for at bruge pengene.

Helge J. Pedersen mener, at vi i stedet bør fremrykke offentlige investeringer.

»Vi har allerede sat gang i nogle initiativer. Vi har ophævet udgiftsloftet i kommunerne, og det kommer til at give noget. Spørgsmålet er, om vi får behov for at kickstarte dansk økonomi, og det vil jeg bestemt ikke udelukke. Hvis vi ser en stigende ledighed, når hjælpepakkerne udløber, og hvis sommeren ikke bliver for god, ser jeg gerne, at der bliver sat gang i den grønne omstilling,« siger Helge J. Pedersen.

Nordea-cheføkonomen mener, at investeringer i grøn omstilling blandt andet kan være at sikre energifremme i danske boliger samt foretage investeringer i elnettet.